Megerősítették a Tunézia és Olaszország közötti tengerszakasz ellenőrzését

Olaszország és Tunézia is erősítette a két ország közötti tengerszakasz ellenőrzését az utóbbi időben felerősödött illegális migráció megfékezésére – jelentette az olasz sajtó pénteken.

Olaszország a pénzügyőrség motoros hajóit sorakoztatta fel, Tunézia pedig parti őrségének jelenlétét erősítette meg mindenekelőtt a tunéziai Sfax és Monasztir előtti tengerszakaszon.

Innen indul a legtöbb hajó Tunéziából a valamivel több mint száz kilométer távolságban található Lampedusa szigete felé, és Szicília partjai is kevesebb mint háromszáz kilométerre vannak.

A tengeri határok ellenőrzéséről az olasz és a tunéziai hatóságok a csütörtökön Rómában tartott megbeszélésen állapodtak meg. Tunézia abba is beleegyezett, hogy az eddigi 30 helyett, hetente 80 Olaszországból kiutasított tunéziai állampolgárt vegyen vissza.

A nyár vége óta jelentősen megnőtt a Tunéziából Olaszországba érkezők száma. Csak szeptemberben 1400 tunéziai kötött ki a dél-olaszországi partokon, akik kivétel nélkül illegális bevándorlónak számítanak. Az olasz hatóságok az érkezések növekedését részben a Tunéziában életbe léptetett kegyelemmel magyarázzák, amely 1600 bűnöző előtt nyitotta meg a börtönök kapuit.

A La Repubblica értesülései szerint az olasz titkosszolgálatok kiemelt figyelemmel kísérik a tunéziai migrációs útvonalat hangsúlyozva, hogy Tunéziából mintegy 5 ezer idegen harcos ment Szíriába és Irakba harcolni. Ők most Europába próbálnak átjutni.

Ezzel egy időben pénteken több mint 700 migráns érkezett Líbiából is a dél-olaszországi partokra. Több mint hatszáz főt az olasz kormány magatartási kódexéhez csatlakozott Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet hajói szálított a szicíliai Palermóba. Ebben a csoportban 241 volt a kiskorú, többségük szülői kíséret nélkül kelt át a tengeren. Líbiából augusztustól majdnem teljesen leállt a migráció, de a tengerparti Szabráta városánál nem régen kiújult harcok miatt a helyi hatóságok nem képesek mindig visszatartani a migránsokkal teli csónakok indulását.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑