2017. 10. 22.

Megerősödtek a magyar-izraeli kapcsolatok

Avi Dichterrel, az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnökével a Magyar Idők készített interjút.

Az elnök derűlátóan tekint a kétoldalú kapcsolatok jövőjére. A Magyarországon tárgyaló izraeli politikus szerint a baráti viszonyok három pilléren nyugszanak. A vezetők, a hivatalnokok és az emberek közötti kapcsolatokon, amit Benjamin Netanjahu budapesti látogatása csak megerősített.

A mostani körülmények között Dichter tárgyalásain az Európában megváltozott biztonsági helyzet kulcsszerepet játszott. Ezen a téren Izrael sokkal tapasztaltabb Magyarországtól, s bár kevésbé valószínű, hogy itt is felüti fejét a terrorizmus valamilyen formája, nem árt a felkészülés, hogy meg lehessen akadályozni egy esetleges támadást.

Ehhez számos különböző rendszert kell kiépíteni és együttesen használni. Ez még mindig olcsóbb, mint utólag kezelni a gondokat.

A migráció és a biztonság

Az Európára zúduló tömegeket illetően Tel-Avivból értő szemmel vizsgálható a jelenség. Az Izraelben napi munkát vállaló Ciszjordániából érkező nyolcvanezer legális és nagyjából harmincezer illegális arab 99,9 százalékának biztos, hogy nincsenek rossz szándékai.

Az a kérdés, mit kezdjünk a fennmaradó 0,1 százalékkel – fejtette ki a lapnak az izraeli szakpolitikus. A közel-keleti térség viszonyait taglalva aggasztónak tartja, hogy Irán erőteljes diplomáciai offenzívája mellett nukleáris ütőerejének a fejlesztésével is fenyegetettséget jelent Izrael számára, amit – Avi Dichter szerint – a zsidó államnak nem szabad megengednie.

Orientalista.hu – Hirado.hu, Magyar Idők

, , ,
Back to Top ↑