Cadmus fordítás Cadmus

Pozitív lett Assad elnök covid tesztje

2021. 03. 09.

Megfertőződött koronavírussal Bashar Al-Assad szíriai elnök és felesége – közölte a szíriai államfő hivatala hétfőn.

Az elnöki hivatal szóvivője szerint a koronavírus fertőzés néhány tünete mutatkozott Assad elnöknél és ezért elvégeztek nála egy PCR tesztet, mely pozitív eredményt mutatott. Az elnöki pár azonban jól van és az állapotuk stabil. Előreláthatólag két, vagy három hétig maradnak karanténban.

Az 55 éves Assad egészségi állapotáról közelebbit nem tudni, ugyanakkor tavaly augusztusban röviden meg kellett szakítania egy parlamenti beszédét vérnyomás-probléma miatt.

A 23 millió lakosú Szíriában a járvány kitörése óta 15 ezer fertőzöttet azonosítottak, közülük mintegy ezren estek áldozatul a vírusnak. Segélyszervezetek szerint a járvány egyre inkább terjed, különösen az ország északnyugati felében.

Szíria 2011 óta konfliktus dúlta ország.  A külföldöről támogatott iszlamista és terrorista csoportok elől több mint 10 millió embernek kellett elhagyni otthonát. A menekültek fele a határon túlra, főként a szomszédos országokban találtak menedéket. A szíriai hadsereg és szövetségeseik 2019-ig felszabadították az ország többségét.

Északkeleten az amerikai támogatást élvező kurdok tartják megszállás alatt a kőolajban és mgabonatermésében gazdag Jazeera térséget. Északon a török hadsereg és a vele szövetséges iszlamista milíciák tartják megszállás alatt Aleppo tartomány északi részét, illetve Idleb tartomány majd egészét.

Délkelet Szíriában szintén amerikai csapatok állomásoznak. Ebből a térségből érkező támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet szokta magára vállalni.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑