Megfosztották mandátumától az egyik kurdbarát képviselőt

Terrorszervezethez való tartozás vádjával kizárta soraiból az egyik kurdbarát képviselőt a török parlament kedden. Nursel Aydogannak a képviselői mandátumtól való megfosztásáról szóló határozatot azután olvasták fel a parlamentben, hogy a délkelet-törökországi Diyarbakirban hivatalosan vádat emeltek ellene.

Aydogan asszonyt, a kurdbarát Népi Demokrata Párt (HDP) tagját azzal vádolják, hogy „terrorszervezet tagja, és ennek nevében bűncselekményeket követett el”. Az nem világos, hogy több vádpont közül melyik miatt veszíti el képviselőségét.

Filiz Kerestecioglu, a HDP frakcióvezető-helyettese kijelentette: „Ez a parlament úgy vonult be a történelembe, mint amelyik nem vesz tudomást a nép akaratáról”. Aydogan nyilvánosan nem reagált a vádakra.

Februárban a parlament Figen Yüksegdagot, a HDP egyik vezetőjét fosztotta meg a mandátumától. A párt másik vezetőjét, Selahattin Demirtast börtönbe vetették.

A Recep Tayyip Erdogan elnök hatásköreit kiterjesztő alkotmányreformról tartott árpilisi népszavazás előtt a kurdbarát párt több ezer politikusát és a vezetőit vették őrizetbe.

Az őrizetbe vételeket, akárcsak a tavaly júliusi elvetélt puccs utáni több tízezres letartóztatási hullámot a nemzetközi közvélemény emberi jogsértések miatt elítélte.

Erdogan és kormánya azt állítja, hogy a HDP a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese. A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolatban állna a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek minősített PKK-val.

A sikertelen államcsínykísérlet óta mintegy 40 ezer embert vettek őrizetbe és több mint 100 ezret mozdítottak el az állásából a hadseregben, a közszolgálatban és a magánszektorban.

Orientalista.hu – (Magyar Idők, MTI)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑