Cadmus fordítás Cadmus

Meghaladta a százezret a koleragyanús esetek száma Jemenben

2017. 06. 08.

Már százezer felé emelkedett a koleragyanús esetek száma Jemenben a járvány április 27-i kitörése óta – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

“Eddig 101 820 koleragyanús esetről és 789 halálesetről érkezett jelentés az ország 19 kormányzóságában” – közölte Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a WHO által még május közepén kiadott jelentés szerint az összeomlás szélén áll a jemeni egészségügyi rendszer, amelyet jelentősen meggyengített az országban több mint két éve tartó polgárháború is.

Az arab-félszigeti országban a volt elnök, a szunnita Abed-Rabbó Manszúr Hádi csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és (sokszor civil célpontokra mért) légicsapásokkal segíti az uralma alatt a szaúdi érdekeket maradéktalanul kiszolgáló Hádit.

A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, illetve akár halálhoz is vezethet.

Orientalista.hu – Híradó.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑