Cadmus fordítás Cadmus

Meghalt a gázai határ menti szombati zavargások egyik palesztin sebesültje

Belehalt sebesülésébe a gázai határ mentén szombaton lezajlott zavargások egyik palesztin sebesültje – jelentették a Gázai övezet egészségügyi hatóságai.

A 32 éves Oszama Kalid Adaidzs, az övezet északi részén található Dzsabalia menekülttábor lakója, szombaton sebsült meg súlyosan az izraeli határkerítésnél kitört zavargásokban a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál értesülése szerint.

A szombati összetűzés során több száz gázai palesztin megpróbált felmászni a betonkerítésre, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a túloldalra.

A karni átkelő közelében, mintegy három órán át tartó tüntetést az izraeli katonák megpróbálták felszámolni, s ennek során számos palesztin megsebesült. A palesztinok több tucat, többségükben láblövéses sérülésről számoltak be, valamint két súlyos esetről.

A Maárív című újság hírportálja szerint az izraeli hadsereg megerősített erőkkel készül a szerda délutánra ígért újabb határ menti demonstrációra, amelyet már vasárnap meghirdettek a Gázai övezet palesztin frakciói.

Az övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet több ezer tiltakozót szállít a határra a térség déli részén Hán-Junisznál szerdán megismételt felhívásuk szerint.

Az izraeli határőrséget a Maárív szerint két különleges egységgel, egy páncélos és egy mesterlövész különítménnyel erősítik meg, amelyek a szombati incidens tanulságait levonva katonai terepgyakorlaton készültek fel feladatukra.

A gázai határkerítés betonfalában lévő tüzelőnyílásokba tolóablakokat építettek, melyek a helyzetnek megfelelően nyithatók és zárhatók, hogy ezzel megakadályozzák a palesztinok átlövését az izraeli katonákra, ahogy néhány napja történt.

Eközben Beér-Sevában a Szoroka kórházban az orvosok tovább küzdenek Hadaria Smueli határőr őrmester életéért, akit szombaton egy tüzelőnyílásból lőttek fejbe életveszélyesen a palesztin tüntetők.

14 gázai palesztin megsebesült a határ menti zavargásokban szerdán

A  sebesültek közül ötnek éles lövedék okozta a sérülését. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet felügyelte helyi egészségügyi hatóságok jelentése szerint két sebesültet gumilövedék okozta sebbel kórházba szállítottak, és heten könnygáz belélegzése miatt szorultak orvosi ellátásra.

A Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint mintegy ezren tüntettek szerdán a Gázai övezet és Izrael határának déli szakaszánál, Hán-Junisznál.

Az izraeli határőregységek tömegoszlató fegyverekkel megpróbálták a határkerítéstől 100-200 méteres távolságra tartani a palesztinokat, de olykor egyszerre több tucat tüntető rohamozta meg a határt. Őket a határőrök gumilövedékekkel, a határon pedig a lábukra irányzott éles lövedékekkel, és könnygázgránátokkal próbálták megállítani.

A palesztinok gumiabroncsok égetésével próbáltak füstöt teremteni, hogy az izraeli katonák ne lássák a határ túloldalán a történéseket.

A palesztinok nem tudtak kárt tenni a határkerítésben, szemben a szombati hasonló, akkor az izraeli katonákat váratlanul érő erőszakos tüntetéssel. A gázai palesztin frakciók szombaton is tömegeket szállítottak az izraeli határhoz, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak az izraeli kormányra.

A Maárív című újság honlapja szerint az izraeli határőrséget két különleges egységgel – egy páncélos és egy mesterlövész alakulattal – erősítették meg a szerdai tüntetés előtt. A szombati incidens tanulságait levonva, ezek az alakulatok már katonai terepgyakorlaton készültek fel a feladataikra.

A gázai határkerítés betonfalában lévő tüzelőnyílásokba Izrael tolóablakokat épített, amelyek a helyzetnek megfelelően nyithatók és zárhatók, hogy ezzel megakadályozzák a palesztinok átlövését az izraeli katonákra, ahogyan az néhány napja történt.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet korábbi értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói azért döntöttek úgy, hogy gyújtóléggömbökkel és határ menti tüntetésekkel nyomást gyakorolnak Izraelre, mert a jelenlegi tervek szerint csak szeptember közepén érkezik meg az övezetbe az a katari pénzsegély, amelyet legutóbb májusban, a Falak őrzője nevű, a gázai fegyveres szervezetek elleni izraeli hadművelet előtt folyósítottak számukra.

Az új izraeli megállapodás szerint az ENSZ közvetítésével és segítségével fogják eljuttatni a pénzt Gázába, s a támogatásból havi több millió dollárt a Hamász-vezetők kapnak, amit a jelenlegi tervek szerint fizetésként fognak kiutalni számukra.

A nyár elején megalakult új izraeli kormány nem volt hajlandó a korábbi módszerek szerint a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott a pénz útjának és felhasználásának ellenőrzését biztosító banki eljáráshoz, ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság (PH) által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a PH Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑