Cadmus fordítás Cadmus

Meghalt a pakisztáni atombomba atyja

Nyolcvanöt éves korában meghalt Abdul Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja, akit az ázsiai országban nemzeti hősként ünnepeltek. Azzal vívta ki honfitársai rokonszenvét, hogy hozzásegítette a muzulmán világot első atombombájához.

A nemzet sokat köszönhet neki a védelmi képességeink javításához való hozzájárulásáért – hangsúlyozta Pervez Hattak pakisztáni védelmi miniszter.

Ugyanakkor számos bírálat is érte az atomtechnológia terjesztése miatt. 2004-ben a tudós beismerte, hogy a törvényeket megsértve külföldön értékesített atomtechnológiát: urándúsításra alkalmas centrifugákhoz juttatta Iránt, de vásárlói között volt Észak-Korea és Líbia is.

Emiatt néhány évre házi őrizetbe helyezték, mindazonáltal mentesült a súlyosabb büntetés alól, mivel Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök megkegyelmezett neki. Elvben visszanyerte szabadságát, de tájékoztatnia kellett a hatóságokat útiterveiről, engedélyt kellett kérnie ahhoz, hogy otthonában vendégeket fogadhasson, háza körül pedig titkosszolgálati ügynökök nyüzsögtek.

MTI, Index

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑