Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Meghalt az Iszlám Állam vezetője, az utódjáról már gondoskodtak

2022. 12. 01.

Az Iszlám Állam nevű nemzetközi terrorhálózat szerdán megerősítette, hogy vezetője, Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi meghalt.

A dzsihadista szervezet szóvivője a Telegramon bejelentette azt is, hogy már választottak maguknak új vezetőt Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi személyében.

A tájékoztatás szerint Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi harcban eset el, de sem részleteket, sem halálának időpontját nem közölték.
Abu al-Haszán al-Hasemi al-Kurasi a terrorszervezet harmadik “kalifája” volt. 2022 márciusában került a dzsihadisták élére. Elődeit, Abu Ibrahim al-Hasimi al-Kurasit, illetve a hírhedt Abu Bakr al-Bagdadit az amerikai különleges erők ölték meg.
John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője üdvözölte a terroristák vezérének halálát.

Az amerikai hadsereg szerdán közzétett nyilatkozata szerint Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasit a Szabad Szíriai Hadsereg művelete során ölték meg a dél-szíriai Daraa tartományban még október közepén.

“Az Iszlám Állam továbbra is fenyegetést jelent a térségben” – húzta alá az amerikai haderő közel-keleti térségért felelős parancsnoksága (CENTCOM) közleményében. “A CENTCOM partnereivel továbbra is az Iszlám Állam tartós vereségére összpontosít” – tette hozzá.

A hadsereg egyik szóvivője szerint amerikai katonák nem vettek részt a török haderővel szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg – mérsékeltnek mondott – ellenzéki ernyőszervezet műveletében.

A Kurasi név Mohamed próféta törzsére utal, amelyre az önjelölt kalifák a saját legitimitásukat igazolandó hivatkoznak.

Felrobbantotta magát az Iszlám Állam volt vezetője

Felrobbantotta magát az Iszlám Állam (IÁ) nemzetközi terrorszervezet harcosainak volt vezetője, Abu al-Hasszán al-Hásemi al-Kurasi október közepén Szíriában, miután őt és segítőit helyi harcosok bekerítették Dzsaszem városában – mondták el utólag az összecsapásban részt vevő harcosok. Az értesülést a Reuters brit hírügynökség közölte csütörtökön.

Szerdán az IÁ is megerősítette al-Kurasi halálhírét. Az amerikai hadsereg szerdán azt adta hírül, hogy al-Kurasi a lázadó a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) által az északnyugati Dara tartományban végrehajtott műveletben halt meg.

A tartományt a szíriai hadsereg ellenőrzése alá vonták, miután 2018-ban orosz közvetítéssel létrejött megbékélési megállapodás értelmében Damaszkusz visszakapta az ellenőrzést Dél-Szíriában.

Kurasira és segítőire egy házban lévő titkos rejtekhelyen bukkantak rá – közölték a források, köztük a Szíriai Szabad Hadsereg harcosai, valamint az összecsapásban elhunyt bajtársak hozzátartozói, továbbá Dzsaszem lakosai is.

“A vezető és egyik társa az övére szerelt szerkezettel felrobbantotta magát, miután harcosainknak sikerült megrohamozniuk a rejtekhelyüket” – mondta Szálem al-Horani dzsaszemi lakos és egykori harcos, aki részt vett annak a három háznak az ostromában, ahol az iszlám sejtet felfedezték.

Az FSA támogatást kapott a Nyugattól és az Öböl-államoktól, amíg 2018-ban meg nem vonták a segítséget tőlük. A szervezet harcosai azonban még a térségben maradtak a megbékélési megállapodások után, amelyek értelmében átadták a nehézfegyvereiket, de megtarthatták a könnyűfegyvereiket.

Az Iszlám Állam új vezetője immáron Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi – közölte a csoport szóvivője. Állítása szerint az előd “Isten ellenségeinek elleni harcban” halt meg, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az Iszlám Állam a szomszédos Irak polgárháborújának káoszából nőtt ki, és 2014-ben hatalmas iraki és szíriai területeket foglalt el. Az Iszlám Állam korábbi kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi még abban az évben az észak-iraki Moszul városának egyik mecsetjéből kikiáltotta az iszlám kalifátust, az összes muzulmán kalifájának nevezve ki magát.

Az Iszlám Állam brutális uralma, amelynek során az iszlám szigorú értelmezése nevében emberek ezreit gyilkolta és végezte ki, az iraki Moszulban ért véget, amikor az iraki és nemzetközi erők 2017-ben legyőzték a szervezetet.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑