Cadmus fordítás Cadmus

Meghalt Daniel arap Moi, volt kenyai diktátor

2020. 02. 05.

Meghalt Kenya korábbi elnöke, Daniel arap Moi, 95 évesen hunyt el Nairobiban. Az államfő, Uhuru Kenyatta nemzeti gyászt rendelt el, és közölte, hogy állami tiszteletadás mellett temetik el.

Daniel arap Moi a független Kenya második elnöke volt. Hivatali ideje, 1978 és 2002 között a kelet-afrikai országban névleg működött a demokratikus intézményrendszer, de az elnök totális kontrollja alatt. A politikai életet és a gazdaságot is Daniel arap Moi és családja, illetve közvetlen politikai szövetségesei uralták. A légierő tisztjei megpróbálták megbuktatni őt 1982-ben, de a hadsereg vezérkara meghiúsította a puccskísérletet, majd a teljes légierő rács mögé került.

A korrupció és a politikai elnyomás valódi mértékére csak azután derült fény, hogy visszavonult. 2003 után számos hazai és nemzetközi vizsgálat indult ellene, de őt végül egy ügyben sem állították bíróság elé, pedig dollár milliárdokban mérhető közpénz tűnt el csak a családtagok kezén.

Népszerűségét elsősorban annak köszönhette, hogy ha kampányszerűen is, de felkarolta a szegényeket, és elődjével ellentétben rendszeresen kijárt a nép a közé.

Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑