Cadmus fordítás Cadmus

Meghalt Iránban egy nő, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vette

2022. 09. 19.

Meghalt egy fiatal nő Iránban azt követően, hogy a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette – idézték nagybátyját pénteken az ügyben, amely számos iráni tiltakozását váltotta ki a közösségi médiában.

A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsza Amini ügyében Ebrahim Raiszi elnök utasítására – jelentette az állami média. A nő nagybátyját az Emtedad hírportál idézte.

Az állami televízió egy hírben megerősítette a 22 éves nő halálát anélkül, hogy részleteket közölt volna.

Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az “erkölcstelen viselkedéssel” szemben.

A rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy “meggyőzzék és felvilágosítsák” – közölte az állami televízió, és tagadta, hogy megverték volna.

Az iszlám fejkendő (hidzsáb) elleni tüntetésekre szóló felhívásokat követően a közösségi médiára feltett videókon olyan eseteket mutattak be jogvédők, amelyekben az erkölcsrendészet egységei a hidzsábot nem viselő nőkkel kíméletlenül bántak.
Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében.

Az 1979-es forradalom után bevezetett iszlám törvények szerint a nőknek kötelező eltakarni a hajukat és hosszú, bő ruhát kell viselniük, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A szabályszegők nyilvános megrovásra, pénzbírságra vagy letartóztatásra számíthatnak.

Évtizedekkel a forradalom után a vallási vezetők még mindig ragaszkodnak a törvény betartatásához, ennek ellenére sok nő szűk, combközépig érő kabátot és fején hátra tolt, élénk színű kendőt visel, hogy a hajából minél több látható legyen.

Az iráni rendőrség “szerencsétlen incidensnek” tartja az őrizetben meghalt fiatal nő esetét

Szerencsétlen incidensnek nevezte hétfőn az iráni rendőrség annak a fiatal nőnek az esetét, aki azt követően halt meg, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette. Amiatt vették őrizetbe, hogy nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot – jelentette a Fársz iráni félhivatalos hírügynökség.

A teheráni rendőrfőkapitány közleményében azt is leszögezte: nem szeretnék, ha hasonló eset újra előfordulna.
A 22 éves Masa Aminit kedden vették őrizetbe, szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.

A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

Az eset országos felháborodást váltott ki. Amini szombati temetése zavargásokba fulladt, miután a Kurdisztán tartománybeli Szakkezben tüntetők gyűltek össze, és a ceremónián megjelenő nők szolidaritásból levették a fejüket takaró kendőt, amelynek viselésére szigorú szabályok vonatkoznak Iránban. A temetést követően Szakkezben és más városokban is tüntetések robbantak ki: a gyászolók a “halál a diktátorra” jelszót skandálva vonultak az utcákon, ellenezve a nők jogait csorbító törvényeket.

Kurdisztán tartomány székhelyén, Szanandadzsban pedig a rendőrök könnygázzal oszlatták fel a tüntetők tömegét, és mintegy 500 tiltakozót őrizetbe vettek. A Fársz hírügynökség vasárnap késő esti jelentése szerint a demonstrálók betörték több autó ablakát, és kukákat gyújtottak föl.

A Fársz egy hétfői híradásában azt jelentette: számos tüntető meggyőződése az, hogy Masa Amini halálát kínzás okozta.
A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során főként a nagyvárosokban rengetegen megszegték.

Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett.

Iránban több nő, köztük például Anahita Hemmati ismert színésznő videót vagy fényképet tett ki a közösségi médiában arról, ahogyan a rendőri őrizetben meghalt fiatal nő melletti szolidaritás jeleként levágja a saját haját.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑