Cadmus fordítás Cadmus

Megháromszorozta afganisztáni légicsapásait az amerikai légierő

2017. 05. 29.

Az amerikai légierő tavaly óta megháromszorozta afganisztáni légicsapásait a kormányellenes, szélsőséges tálibokkal és az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben – mondta el Bill Salvin amerikai katonai szóvivő a dpa német hírügynökségnek hétfőn.

Január eleje és április vége között csaknem 900 légicsapást hajtottak végre, míg 2016 hasonló időszakában ez a szám alig 300 volt – pontosított az amerikai haditengerészet századosa. Barack Obama előző amerikai elnök tavaly június közepén adott kiegészítő felhatalmazást az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő parancsnokának, John Nicholsonnak még több bombázás végrehajtására.

Ennek nyomán az amerikai és az afgán légierő légicsapásaiban életüket vesztett civilek száma “aggasztó mértékben” nőtt az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) szerint. 2017 első negyedévében 72 civil esett a bombázások áldozatául, 76 társuk pedig megsebesült. Ezzel szemben a tavalyi év első három hónapjában mindössze nyolc halottról és 21 sebesültről számolt be a misszió.

Az ENSZ szerint már 2016-ban is 99 százalékkal nőtt a légicsapások civil áldozatainak száma 2015-höz képest. A világszervezet úgy tudja, hogy a tavalyi bombázások 250 halálos áldozatot és 340 sebesültet követeltek a polgári lakosság körében. Eközben továbbra is sokan menekülnek el a szélsőségesek és a kormányerők közötti harcok elől. A 34 afgán tartományból 29-ben a lakosság egy része menekülni kényszerült az elmúlt időszakban – mondta el az ENSZ humanitárius ügyeit koordináló hivatal (OCHA) hétfőn.

Az OCHA beszámolója szerint a újabb belső menekültek 42 százaléka az eddig békésnek számító északról érkezett. 2016 hasonló időszakához képest idén 36 százalékkal csökkent az otthonaik elhagyására kényszerülő afgánok száma. Az OCHA elemzői ezt több okra – köztük a szegénységre és a nagyvárosok bizonytalanná válására – vezették vissza. Tavaly több mint 660 ezer afgán hagyta maga mögött otthonát. Az ENSZ becslései szerint idén további 450 ezren dönthetnek a menekülés mellett.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑