Cadmus fordítás Cadmus

Megindultak a síita milíciák az Iszlám Állam ellen

2016. 10. 29.

Az Irán által támogatott iraki síita milíciák a kormányerők megsegítésére támadást indítottak szombaton az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásai ellen a kormányerők és szövetségeseik által ostromlott észak-iraki Moszultól nyugatra.

A Hasd Al-Saabi vagy közkeletű nevükön Népi Megmozdulás Egységei (PMF) az Iszlám Állam egyik, Moszultól nyugatra fekvő erőssége, Tal Afar település irányába haladnak. A területen jelentős számú türkmén lakosság él, és emiatt a hadmozdulat aggodalmat válthat ki Törökországban.

Ahmed al-Aszadi, a PMF szóvivője azt mondta, hogy céljuk elvágni az utánpótlást az iraki Moszul és az IÁ másik fellegvára, a szíriai Rakka között, továbbá szorosabbra vonni a Moszul körüli ostromgyűrűt és felszabadítani Tal Afart. Ez utóbbi településen kívül Tel Abta és Hatra városokat is felszabadítanák, amelyek közelében az UNESCO világörökségi listáján szereplő régészeti ásatás is található.

Iraki síita milíciák már most is harcolnak szíriai kormányerőkkel vállvetve a szomszédos országban. A Hasd Al-Saabi szombati bejelentése viszont hivatalossá tenné beavatkozásukat a szíriai háborúban.

A milícia korábbi bejelentésére, hogy Moszul felé törnek, emberjogi szervezetek arra figyelmeztettek, hogy vallási alapú erőszak alakulhat ki a többségében szunniták lakta tartományban. Ezen aggályok csillapítása érdekében Hádi al-Amiri, az egyik legnagyobb síita milícia, a Badr Brigádok vezetője korábban azt közölte, hogy csak a többségében síiták lakta Tal-Afar visszavételére fognak összpontosítani, magába Moszulba nem fognak bevonulni, sem a síita milíciák, sem a kurd Peshmargák.

Irakban a lakosság nagyobb része síita, de az ország északi és nyugati részén az iszlám szunnita ágát követők vannak többségben.

A PMF szóvivője továbbá elmondta, hogy készek Bashar Al-Assad elnök segítségére sietni Szíriában, miután végeztek az Iszlám Állammal Irakban. „Miután megtisztítottuk területeinket ezektől a terrorista bűnözőktől, teljes mértékben készen állunk, hogy bármely olyan helyre elmenjük, amely veszélyt jelent az iraki nemzetbiztonságra” – mutatott rá Aszadi.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑