Cadmus fordítás Cadmus

Mégis újra indulna Rouhani

Hassan Rouhani iráni köztársasági elnök újabb mandátumért indul a május 19-i elnökválasztáson – erősítette meg vasárnap a parlamenti ügyekért felelős alelnök.

Hoszein Ali Amiri szavait a helyi sajtó idézte. A politikus újságíróknak elmondta, hogy Róháni az elmúlt hetekben jutott arra a döntésre, hogy részt vesz az elnökválasztáson.

Hassan Rouhani, akit 2013-ban választották meg elnöki mandátuma első négy évére a mérsékelt és reformista erők támogatásával, eddig hivatalosan nem jelezte indulási szándékát.

Az iráni törvények értelmében az elnökválasztáson indulóknak legkésőbb április 15-ig kell jelezniük szándékukat a részvételre. Ezt követően az Alkotmány Őrei Tanácsnak tíz napja van arra, hogy megerősítse vagy elutasítsa a jelölt személyét. Az elnökválasztási kampány április 28-án kezdődik és május 17-ig tart majd.

Mahmúd Ahmadinezsád korábbi ultrakonzervatív iráni elnök helyettese, Hamid Bagei február 18-án elsőként jelentette be indulását függetlenként a megmérettetésen.

Maga Ahmadinezsád tavaly szeptemberben Ali Hamenei legfelsőbb vallási és politikai vezetőhöz írt levelében jelezte, hogy nem indul és mást sem támogat. Azt írta: „nem jelöltetem magam, és maradok a forradalom kis katonája, valamint a nép szolgálója”.

Előtte Hamenei többször hangoztatta, hogy megosztó személyisége miatt ellenzi az 59 éves, keményvonalas politikus indulását.

Orientalista.hu -MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑