Megjelent a kolera az Idai ciklon után

Mindeddig 139 kolerás megbetegedést jegyeztek fel Mozambikban a délkelet-afrikai országon március közepén átvonuló Idai ciklon nyomán, és eddig öten haltak meg – közölte egy magas rangú mozambiki egészségügyi tisztviselő csütörtökön.

Az egészségügyi hatóságok szerdán még csak öt megbetegedést erősítettek meg. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) kedden közölte, hogy félő, a természeti katasztrófa következtében járványok törhetnek ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden jelentette be, hogy mintegy 900 ezer adag kolera elleni vakcinát indít útnak Mozambik felé. A WHO kiemelte, hogy a délkelet-afrikai országban az elmúlt 11 nap során a tiszta ivóvízhez való hozzáférés jelentette a legnagyobb kihívást, mióta az Idai ciklon lecsapott itt.

Hatalmas károkat okozott az Idai ciklon

A ciklon által érintett területeken a WHO a széles körben elterjedtté vált hasmenéses megbetegedések kezelésére készül fel – mondta el újságírók előtt Genfben Djamila Cabral, a szervezet mozambiki képviselője. Cabral hozzátette, hogy családok, várandós nők és csecsemők borzasztó körülmények között, átmeneti szállásokon élnek, biztos élelmiszerellátás, tiszta ivóvíz és egészségügyi ellátás nélkül.

A WHO emellett arra számít, hogy a következő hetekben emelkedni fog a maláriás esetek száma, ezért mintegy 900 ezer darab, rovarirtóval átitatott szúnyoghálót is beszereznek az érintett családok számára.

ÉRDEKES LEHET SZÁMODRA:
Húsz fokig is felkúszhatnak a hőmérők szálai
megosztás
Százötvenmilliárd juthat falufejlesztésre
megosztás
Sigourney Weavert is ámulatba ejtette a gimisek Alien-előadása – üzent a gyerekeknek
megosztás
Az Idai ciklon Mozambik mellett Malawin és Zimbabwén söpört át, hatalmas pusztítást hozva magával. A három délkelet-afrikai országban az ítéletidőnek, illetve az árvizeknek eddig több mint 700 halálos áldozata volt, és mintegy 600 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az időjárási viszontagságok miatt. Mintegy 91 ezer otthon semmisült meg a szélviharban. Az OCHA becslései szerint mintegy 1,85 millió ember szorul humanitárius segítségre a három érintett országban.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑