Cadmus fordítás Cadmus

Megkapták tartózkodási engedélyüket a hazánkba menekített afgánok

Az idegenrendészeti főigazgatóság és a Belügyminisztérium bejelentette, hogy megkapták azok az afgánok a tartózkodási engedélyüket, akiket a magyar haderők menekítettek ki Afganisztánból. Azt azonban az igazgatóság sem árulta el, hogy pontosan milyen tartózkodási engedélyt kaptak a menekültek – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy a kimenekítettek egy része egyéb célú ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, amely 90 napra szól, holott ez az engedélyforma öt évre adható, de a menekült státusznál kevesebb lehetőséget nyújt. Arra továbbra sem adtak választ, hogy miért ezt a fajta engedélyt adták az afgánoknak.

Mint ahogy arra sincs hivatalos verzió, hogy miért nem menekültügyi eljárást indítottak a hatóságok. Azt viszont tudni lehet, hogy az Európai Bíróság jogszerűtlennek minősítette a magyar hatóságok menekültügyi eljárását, valamint a menedékkérők elhelyezését a déli határon felállított tranzitzónákban.

Magyarország csaknem négyszáz afgánt menekített ki nyár végén a tálibok elől.

A magyar kormány eljárása szerint ugyanis a menedékkérőknek a kijevi vagy a belgrádi magyar nagykövetségen kell beadniuk egy szándéknyilatkozatot, hogy menekültügyi eljárást kérnek, majd saját pénzen kell kivárniuk a szomszédos országokban, hogy elbírálják a kérelmet, és beléphessenek Magyarországra, ahol elkezdődhetne a tényleges menekültügyi eljárás.

Az egyéb célú ideiglenes tartózkodási engedély viszont sokkal korlátozottabb, ugyanis nem jár automatikusan munkavállalási engedéllyel, ráadásul a kérelmezőnek magyarországi lakhatási lehetőséggel is rendelkezniük kell, valamint bizonyítaniuk, hogy el tudják tartani magukat és fedezni tudják a visszautazás költségeit.

Népszava, 168 óraKiemelt kép beállítása

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑