Megkezdődött a líbiai béketárgyalások második fordulója

Megkezdődött hétfőn a líbiai konfliktus szemben álló felei közti béketárgyalások második fordulója az átmeneti kormány létrehozásának mechanizmusáról – közölte az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős helyettes különmegbízottja.

Stephanie Williams, aki egyúttal az ENSZ Líbiai Támogató Missziójának (UNSMIL) vezetője is, a Líbiai Politikai Párbeszéd Fórumon elnökölt, amelyet online konferencia formájában tartottak hétfőn, egy héttel azután, hogy a Tuniszban tartott első tárgyalási fordulón nem született megállapodás az átmeneti kormány összetételéről.

Az új líbiai átmeneti kabinet feladata lenne a 2021. december 24-re kitűzött elnök- és parlamenti választásokig az ország kormányzása.

A konfliktus szereplőinek 75 küldötte az első tárgyalási fordulóban jutott egyezségre a voksolások kitűzéséről, illetve az úgynevezett önkéntes jogi bizottság megalakításáról, ennek feladata megteremteni a szavazás alkotmányos feltételeit.

Az UNSMIL egyébként a múlt héten közölte, hogy vizsgálatot indított olyan vádaskodások miatt, amelyek szerint a fórum egyes tagjait lefizették, hogy meghatározott személyekre szavazzanak a leendő kormány összetételének kialakításánál. A misszió nem nevezett meg gyanúsítottakat az ügyben, de azzal fenyegetett, hogy szankciós listára helyezi az egyeztetéseket akadályozókat.

Az UNSMIL, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország hétfőn a béketárgyalások támogatásának jegyében bejelentette, hogy “intézkedni fognak” azokkal szemben, akik igyekeznek megtorpedózni a békefolyamatot. Közös nyilatkozatukban felszólították a líbiai konfliktus szereplőit az október 23-án Genfben aláírt tűzszüneti megállapodás teljes körű végrehajtására, valamint arra, hogy egyezzenek meg az olajbevételek tisztességes és átlátható megosztásának mechanizmusában.

A nemzeti olajvállalat, a NOC hétfőn közölte, hogy a tripoli vezetéssel szövetséges egyik milícia megpróbált betörni a líbiai fővárosban található székhelyükre. A NOC szerint saját biztonsági személyzetüknek sikerült elhárítania a rohamot anélkül, hogy veszteségek, illetve károk keletkeztek volna.

A közösségi médiában nyilvánosságra hozott egyik felvételen látható volt, hogy a fegyveresek járművekkel elzárták a NOC székhelyéhez vezető útvonalat, így senki sem léphet be vagy hagyhatja el az épületegyüttest. A videón az egyik milicista Musztafa Szanallának, a NOC vezérigazgatójának lemondását követelte.

Az ország bevételeinek szempontjából kulcsfontosságú olajlétesítményeket a Líbia keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ellenőrzik.

Líbiában korábban mintegy kilenc hónapra leállt az olajkitermelés, miután a Haftarhoz hű erők olajmezőket és -terminálokat zártak le annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak riválisukra, az ENSZ által elismert, tripoli székhelyű kormányra. A blokádot szeptemberben oldották fel. Az olajexport Líbia fő bevételi forrása.

Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, miután a NATO támogatását élvező fegyveres felkelők elűzték a hatalomból, és meggyilkolták Moammer Kadhafit. Az ország azóta lényegében két részre szakadt: a nyugati országrészt és benne a fővárost, Tripolit az ENSZ, Törökország és Katar támogatását élvező egységkormány irányítja. A keleti országrészt a bengázi katonai akadémián végzett Haftar ellenőrzi, akit mások mellett Egyiptom, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogat.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑