Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött a szíriai béketárgyalások újabb fordulója Asztanában

2017. 12. 21.

Megkezdődött a kazah fővárosban a szíriai béketárgyalások újabb, immár nyolcadik fordulója csütörtökön, amelyen képviselteti magát a szíriai kormány és ellenzéke, valamint Oroszország, Irán és Törökország. Megfigyelőként vannak jelen az ENSZ, az Egyesült Államok és Jordánia képviselői.

Egyelőre nem tudni, hogy megérkezik-e Asztanába Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki a nap folyamán Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Sojguval, a védelmi tárca vezetőjével tárgyal.

A csütörtöki tárgyalások szakértői szinten zajlanak, pénteken tartják a plenáris ülést kormányzati tisztségviselők és megbízottak részvételével.

Két tárgyalási folyamat is zajlik

Az asztanai tárgyalásokon szó lesz a Szíria területén létrehozott négy, úgynevezett feszültségcsökkentési övezet működéséről, illetve a tűzszünet ellenőrzéséről.

Várhatóan állást foglalnak egy munkacsoport létrehozásáról, amely fogolycserével, az elesettek holttestének átadásával és az eltűntek felkutatásával foglalkozna. Az utóbbi kérdésben a szíriai kormány és az ellenzék képviselőinek nem sikerült egyetértésre jutniuk az asztanai tárgyalások legutóbbi, augusztus végén tartott fordulójában, és egymás vádolták a kudarc miatt.

A szíriai konfliktus rendezéséről párhuzamosan két tárgyalási folyamat is zajlik:

  • az egyik Genfben az ENSZ égisze alatt,
  • míg a másik Oroszország, Törökország és Irán vezetésével Asztanában.

Mindkét tárgyalási folyamatban képviselteti magát Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya, a genfi és az asztanai tárgyalásokon más-más lázadó csoportok vesznek részt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑