Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött az elnökválasztás Szíriában

2021. 05. 26.

Megkezdődött szerda reggel az elnökválasztás Szíriában, a szavazóhelyiségek a szíriai hadsereg által felszabadított területeken nyíltak meg, és a voksolás eredményeként várhatóan a hivatalban lévő Bashar Al-Assadot választják újra egy negyedik elnöki ciklusra.

A háború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta Szíriában ez a második elnökválasztás, amelyet az  iszlamista ellenzék, illetve a szakadár kurdok is elutasítanak. A mostani elnöknek két kihívója van. Az esélyeik csekélyek hiszen Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marai alig ismert politikusok.

Több mint 18 millió ember jogosult szavazni az elnökválasztáson a belügyminiszter közlése szerint. Az állami televízió hosszú sorokat mutatott szerda reggel Damaszkuszban a szavazóhelyiségek előtt.

A fővárosban számos helyen hatalmas Assad-poszterek, illetve a kormányt dicsőítő – “A jövőt választjuk, Bashar Al-Assadot választjuk” feliratú – plakátok láthatók. A választáson induló másik két jelölt plakátját csak kevés helyre ragasztották ki az utcákon.

Nem tartják meg a választást a kurdok által megszállt északkeleti országrészben, illetve az északnyugati Idlíb tartományban sem, amely az iszlamisták és terroristák utolsó fellegvára Szíriában.

A külföldön élő szíriai állampolgárok  május 20.-án adhatták le voksaikat az adott ország szíriai nagykövetségén. a nyugati országok többsége megszakította diplomáciai kapcsolatát Szíriával, ezért sok külföldi szíriai nem tudott élni a választójogával.

A szomszédos Libanonban és Jordániában élő és a háború elől elmenekülő szírek közül több százezren adták le szavazatukat.

Szíria új alkotmánya értelmében a köztársasági elnök két cikluson keresztül vezethet az országot. Bashar Al-Assad ha megnyeri a választásokat akkor ez lesz neki a negyedik ciklus ám az új alkotmány után a második. Így kitöltheti a hét éves mandátumát, azonban a 2029-ben már nem indulhat.

MTI nyomán

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑