2017. 11. 13.

Megkezdődött az isztambuli terrortámadás elkövetőinek pere

Megkezdődött hétfőn Törökországban az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet által az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér ellen végrehajtott 2016. június 28-i támadás 46 felelősének pere – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A merényletsorozatban 45 ártatlan ember vesztette életét, 163-an pedig megsebesültek. A vádlottak közül 42-en ülnek előzetes letartóztatásban, 4-en továbbra is szökésben vannak. Tizenhat vádlott orosz, a többiek csecsenek, algériaiak, tunéziaiak, egyiptomiak, szíriaiak és törökök. Az Anadolu csak az orosz vádlottak számát közölte.

A vádirat értelmében a felelősök megkísérelték megdönteni Törökország alkotmányos rendjét, valamint fegyveres terrorszervezet tagjaiként szándékosan követtek el emberölést és okoztak kárt.
Az ügyészség egyenként 46-szorosan súlyosbított börtönbüntetést kért az érintettekre. Ha bűnösnek találják őket, összesen 2132 és 3342 év közötti szabadságvesztés vár rájuk.

Cuma Günes, az egyik török vádlott felszólalásában azt mondta, hogy az Isztambul európai oldalán fekvő Fatih körzetben ingatlanügynökként dolgozott, az autójában talált útlevelek pedig ügyfeleihez tartoznak. A bíróság azon kérdésére, hogy a símaszk mit keresett a gépjárművében, Günes azt válaszolta: a testvérének üvegáruboltja volt, őneki vette.

Egy másik török vádlott, a 25 éves Mahmut Tezin arról beszélt, hogy letartóztatása előtt egyetemi tanulmányokat folytatott, tanár akart lenni, az Iszlám Államhoz semmi köze és bankszámlájának pénzforgalma is hozzáférhető. Amikor a törvényszék Tezint arra emlékeztette, hogy dzsihadista bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában, a fiatal férfi úgy reagált: „Szíriával kapcsolatos dolgokat osztottam meg”.

2016. június 28-án este három terrorista taxival érkezett az Atatürk repülőtér azon termináljához, amely a külföldi járatokat szolgálta ki. Egy gyanakvó rendőrtiszt egyiküket megállította, mire a támadó tüzet nyitott és felrobbantotta magát. A másik két terrorista ekkor belépett a terminál épületébe.

Egyikük lövöldözni kezdett, majd működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet, míg a harmadik terrorista a terminál egy távolabbi pontjához sétált és ott repítette levegőbe magát. A hatóságok a három öngyilkos merénylőből kettőt tudtak azonosítani, Rakim Bulgarovnál és Vagyim Oszmanovnál orosz útlevelet találtak. Korábbi török sajtóértesülések szerint a terroristák az egykori Szovjetunió tagköztársaságaiból származtak.
A vádiratban az is szerepel, hogy az elkövetők előzőleg három alkalommal is terepszemlét tartottak a helyszínen.

Ankara az Iszlám Államot teszi felelőssé az incidensért, a terrorszervezet ugyanakkor nem vállalta magára a történteket. Az IÁ az utóbbi két és fél évben számos öngyilkos merényletet követett el Törökország nagyvárosaiban. Legutóbb tavaly szilveszteréjszaka az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet az újévet ünneplőkre az Iszlám Állam egyik terroristája. A támadásban 39 ember halt meg, 69 megsebesült.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑