2017. 05. 22.

Megkezdődött kétszázhuszonegy állítólagos török összeesküvő pere

A tavaly júliusi törökországi puccskísérlet 221 állítólagos résztvevője állt bíróság elé hétfőn Ankara Sincan nevű külvárosában – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Azzal vádolják őket, hogy részt vettek a török források szerint 248 halálos áldozatot követelő hatalomátvételi kísérletben, tagjai az összeesküvésért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi mozgalomnak – amelyet Törökország terrorszervezetnek nyilvánított -, valamint megsértették az alkotmányt. A vádlottak között van 26 tábornok és 12 civil is.

A 221 vádlottból 200-at előzetes letartóztatásban tartanak, kilencüket bírói felügyelet mellett szabadlábra helyezték, 12-en pedig továbbra is szökésben vannak, beleértve az évek óta önkéntes amerikai száműzetésben élő Gülent, aki tagadja, hogy bármi köze lett volna az összeesküvéshez.

A hétfői tárgyalást szigorú biztonsági óvintézkedések mellett tartották a sincani börtön újonnan és kifejezetten a gülenista perekre kialakított tárgyalótermében.

Amikor a vádlottak a helyszínre érkeztek, az épület előtt összegyűlt több tucat tüntető azt követelte, hogy sújtsák őket halálbüntetéssel. Volt, aki akasztásokhoz használt, fonott hurkot dobott a feltételezett puccsisták felé. Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban számos alkalommal kilátásba helyezte a halálbüntetés visszaállítását.

A hétfői esemény biztonságáért mintegy 1500-an felelnek. A per legjelentősebb vádlottjai közé tartozik a légierő egykori vezetője, Akin Öztürk, továbbá Ali Yazici ezredes, Erdogan egyik korábbi katonai szárnysegédje. A tárgyalások várhatóan június 16-ig tartanak.

Az ügy nagyjából 2000 oldalas vádirata szerint több mint 8000 katona, 35 harci repülő, 37 helikopter, 74 harckocsi és 246 páncélautó vett részt az államcsínykísérletben, amely során a puccsisták közel 4000 kézifegyvert használtak.

Július 15. éjszakáján az összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Az államfő az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt.

Az igazságügyi minisztérium május eleji adatai alapján az elmúlt 10 hónapban 48 636 embert helyeztek előzetes letartóztatásba a puccskísérlettel összefüggésben. Összesen 149 833 ember esetében indult eljárás Törökországban, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Orientalista.hu – (Magyar Idők, MTI)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑