Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdték az iszlamisták deportálását a megszállt Golán-fennsík határánál

2018. 07. 20.

Szemtanúk és a helyi források szerint a nemrégiben kötött megállapodás értelmében megkezdték  az iszlamisták deportálását a délnyugat-szíriai el-Kuneitra kormányzóságnak a megszállt Golán-fennsík határhoz közeli térségéből.

A  szíriai hadsereg erői az orosz közvetítéssel csütörtökön létrejött megállapodás keretében átveszik az ellenőrzést el-Kuneitra kormányzóság eddig iszlamistákk kezén lévő térségei fölött. Az egyezség érdekében az iszlamisták eldönthették, hogy elfogadják a központi kormányzat uralmát, vagy családtagjaikkal a részben még a dzsihadista és iszlamista fegyveresek uralta északnyugati Idlíbbe távozhatnak.

Szemtanúk beszámolói szerint a nap folyamán mintegy húsz autóbusz hagyta el az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos el-Kuneitra város térségét. Az orosz légierő támogatását élvező szíriai hadsereg és szövetségesei vasárnap indítottak offenzívát az iszlamistákk uralta területek elfoglalására el-Kuneitra tartományban, néhány nappal az után, hogy megszilárdították fennhatóságukat a szomszédos Daraa tartományban.

Megfigyelők szerint ez volt a kormányerők egyik leggyorsabb hadművelete a hét éve tartó háborúban, nem utolsó sorban azért, mert az Egyesült Államok, amely korábban fegyverrel látta el a dél-szíriai lázadókat, közölte, ne számítsanak Washington közbeavatkozására. Számos ellenzéki milícia ezért gyorsan kapitulált – emlékeztetett rá a Reuters.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑