Cadmus

ENSZ: “humanitárius krízis fenyeget Észak-Szíriában”

Csaknem félmillióan vannak veszélyben és közel százezren menekültek el Törökország észak-szíriai offenzívája miatt az ENSZ szerint. A világszervezet humanitárius krízisre figyelmeztet, Ankara ezt cáfolja.

Pénteken növelték a légicsapások számát a térségben. Szó nincs visszavonulásról – ezt a török elnök megerősítette.

“Soha nem hagyunk fel a kurd fegyveresek ellen hozott intézkedésekkel, még ha a damaszkuszi rezsim is fejezi ki nemtetszését. Mindegy, ki mit mond, mi biztosan tudjuk, fenyegetést jeelntenek ránk nézve” – közölte Recep Tayyip Erdogan.

Az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők felkészült arra, hogy beavatkozzon az elmúlt napokban fellángolt konfliktusba az ország északkeleti felében.

Hervé Verhoosel, a Világélelmezési Program szóvivője pénteken bejelentette, Ras al-Ain és Tal Abyad városokból ezidáig 70 ezer ember menekült el.

Christian Cardon de Lichtbuer, a Nemzetközi Vöröskereszt illetékese szerint az, ami 48 óra leforgása alatt történt, rendkívül aggasztó. „Minden feltétel teljesülni látszik, hogy humanitárius krízis alakuljon ki a térségben” – mondta.

Az október 9-én indított török hadművelettel Ankara célja saját állításuk szerint az, hogy elhárítsák a déli határukat fenyegető terrorveszélyt, valamint hogy biztonsági övezetet létrehozva szavatolják a szíriai menekültek hazatérését.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑