Cadmus fordítás Cadmus

Meglepetésszerű látogatásra Mianmarba érkezett Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár

2023. 04. 24.

Ban Ki Mun, az ENSZ korábbi főtitkára meglepetésszerű látogatásra a katonai junta által irányított Mianmarba érkezett – közölte az MRTV állami műsorszolgáltató helyi idő szerint vasárnap este Dél-Korea mianmari nagykövetségének illetékesére és a kormányzatra hivatkozva.

A volt dél-koreai külügyminiszter és ENSZ-főtitkár a békéért és az emberi jogokért tevékenykedő, Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök által életre hívott és korábbi világvezetőket tömörítő csoport, a The Elders (vének tanácsa) nevében érkezett az országba.
Az MRTV beszámolója szerint Ban, aki egyben a csoport elnökhelyettese is, egy kisebb delegáció kíséretében érkezett a Mianmarba, ahol a védelmi és a külügyminiszter helyettesei fogadták.

“Ban Ki Mun úr mianmari látogatását a Vének csoportja szervezte, a dél-koreai nagykövetség nem vett részt a folyamatban. Ez egy nem hivatalos látogatás, valószínűleg két napig tart” – mondta a dél-koreai nagykövetség munkatársa.
A kormányzati hivatalnok szerint Ban hétfőn megbeszélést folytat Min Aung Hlaing tábornokkal, a katonai kormányzat legfelsőbb vezetőjével, majd ellátogat az ország nemzeti múzeumába.

Ban Ki Mun régóta elkötelezett Mianmar sorsának alakulásával kapcsolatban. A dél-koreai politikus 2007-2016 között volt az ENSZ főtitkára, és hivatali ideje alatt többször járt az országban, részt vett a 2016-os nepjidai béketárgyalásokon is, amely az etnikai kisebbségek között évtizedek óta tartó fegyveres konfliktus lezárását tűzte ki célul.

A hadsereg 2021 februárjában vette át ismét a hatalmat Mianmarban, de két évvel a puccs után még mindig nem sikerült megszereznie az ellenőrzést az ország jelentős területein. A katonaság folytatja a harcot az etnikai fegyveres csoportokkal a határtérségekben, valamint a nemrégiben alakult, a juntával harcoló Népvédelmi Erőkkel (PDF) szemben az ország többi részén.

Az ENSZ adatai szerint a népesség egyharmada humanitárius segítségre szorul Mianmarban. Az államcsíny óta ezrek vesztették életüket, és mintegy 1,4 millióan váltak földönfutóvá.

Aung Szan Szú Kji, a korábban a hatalomból eltávolított Nobel-békedíjas ellenzéki politikus jelenleg 33 éves börtönbüntetését tölti, a nemzetközi közvélemény által koncepciós pernek nevezett maratoni bírósági tárgyalássorozatot követően.

A politikai foglyok segélyszervezete (AAPP) szerint a délkelet-ázsiai országban legalább 17 460 ember van őrizetben.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑