2018. 05. 16.

Megmenthető az iráni atomalku? 

Brüsszelbe utazott az iráni külügyminiszter, ahol a brit, a francia és a német külügyminiszterekkel találkozott kedd este.

Miután az amerikai elnök múlt héten bejelentette, hogy kilép az Iránnal kötött nemzetközi atomalkuból, Európa és a perzsa állam megpróbálja megmenteni a megállapodást.

Több diplomata ugyanakkor kételkedik abban, hogy a 2015-ös egyezmény Irán és a hat nagyhatalom között túlélheti a Trump elnök által újból bevezetett szankciókat. Erről kérdezett meg egy szakértőt munkatársunk.

– A megállapodás az egyik nagy siker, egyike a kevés politikai és diplomáciai eredményeknek. Másrészt az EU a saját szabályai, a nemzetközi jog és a multilaterális kormányzás alapján is kötelezi saját magát az alkuhoz. És ígéretet is tettek Iránnak és az európai cégeknek is, hogy megőrzik az alku gazdasági érdekeit – mondta egy szakértő, Steven Blockmans, CEPS.

Hogy hogyan őrzik meg az atomalkut, szerdán dől el a Bulgáriában tartott csúcstalálkozón. Az eredményt azonban valószínűleg nem jelentik be hamarosan, mert a gazdasági érdekeket tartják főként szem előtt.

Orientalista.hu -Euronews

, , , ,
<


Back to Top ↑