2020. 01. 18.

Megöltek egy 83 éves belga misszionáriust Dél-Afrikában

A Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai rend megdöbbenéssel értesült P. Jozef Hollanders haláláról. A szerzetest Dél-Afrika északnyugati tartományában, Bodibe város plébániáján ölték meg egy rablási kísérlet során január 12-én, vasárnap éjjel – adja hírül a Fides missziós hírügynökség.

„Mélyen megrendít bennünket, ami történt. Kezét és lábát összekötve, nyaka körül kötéllel talált rá hétfőn délután egy plébániatag. Jeff atya egész életét a küldetésének szentelte” – nyilatkozta a rend tartományi elöljárója Belgiumban. Victor Phalana, a helyi Klerksdorp püspöke szerint a misszionárius infarktusban vagy fojtogatás következtében hunyt el. Nem zárható ki, hogy rablási kísérlet áldozata lett. Az elkövető nem volt jólértesült. „Mindenki tudta, hogy nem volt pénze. Egy szegény közösséget szolgált. Minden fillért népére fordított. Mindenét elajándékozta” – jellemzi Klerksdorp püspöke a szerzetest. „Az egyházi közösséget mélyen megrázta a haláleset. P. Hollanders nagyon lelkesen, elkötelezetten végezte szolgálatát. Beszélt a helyi nyelveken és része volt az emberek életének.”

Szeretett új keresztény közösségeket teremteni

Jozef Hollanders 1937-ben született Belgiumban. 1958-ban tette le szerzetesi fogadalmát, 1963-ban szentelték pappá. 1965-ban érkezett Dél-Afrikába. „55 éven keresztül elszánt és hűséges misszionárius volt az ország északnyugati részén. Szeretett új keresztény közösségeket teremteni, amelyek aztán plébániákká váltak a Klerksdorp egyházmegyében.

Tudjuk, Jézus mások keze által halt meg és Jeff atya is biztos azt mondta volna: Bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” – zárul a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai rend sajtóközleménye. P. Hollanders temetési szertartására január 22-én kerül sor a klerksdorpi székesegyházban.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Vaticanews

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑