Cadmus fordítás Cadmus

Megsebesült a Hamász gázai biztonsági főnöke egy robbantásos merényletkísérletben

2017. 10. 28.

Megsebesült a Gázai övezetet ellenőrző Hamász szélsőséges palesztin mozgalom biztonsági főnöke egy robbantásos merényletkísérletben – közölte a szervezet pénteken.

Tafik Abu Naim könnyebb sebesüléseket szerzett, miután felrobbant a gépkocsija egy mecset előtt – tudatta a szélsőséges szervezet.

A Hamász általában Izraelt teszi felelőssé a vezetőik elleni támadásokért, ez esetben azonban nem vádolt meg senkit. Ez – a Reuters hírügynökség meglátása szerint – arra utalhat, hogy az elkövető a palesztin megbékélést ellenző csoport vagy személy lehet.

Nem sokkal később az első értesüléseket követően a Hamász közölte: a biztonsági főnök elleni merénykísérletet Izrael hajtotta végre. Bizonyítékot azonban nem szolgáltatott a szélsőséges mozgalom.

Izrael hadserege az esettel kapcsolatban leszögezte: a fegyverese erők nem kommentálnak külföldi jelentéseket.

A két rivális palesztin párt, a Ciszjordániát ellenőrző Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász a múlt héten írt alá megbékélési megállapodást Kairóban. Sajtóértesülések szerint a felek abban állapodtak meg, hogy a Hamász átadja a Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóságnak (amelyet a Fatah dominál) a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett, és megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek közt a Hamász fegyverei feletti ellenőrzésről.

Ez utóbbi kérdés vélhetően a legproblémásabb, hiszen a mintegy 25 ezer fegyveressel bíró Hamásznak meglehetősen nagy fegyverarzenálja van, korábbi sajtóértesülések pedig arra következtettek, hogy a szélsőséges palesztin szervezet a közigazgatást és egyéb kormányzati teendőket úgy adná át a Fatahnak, hogy eközben megtartja fegyvereit.
Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóság elnöke korábban ezt a „Hezbollah-modellhez” hasonlította, amelyet el is utasított. A palesztin elnök arra utalt, hogy Libanonban a Hezbollah szélsőséges síita szervezet katonai szárnya révén nagy befolyással bír az ország ügyeire, de a civil közigazgatásban nem vesz részt.

A Hamászban vélhetően megosztottság uralkodik a Fatahhal való megbékélés kérdésében, Naim biztonsági főnök például a megbékülési egyezmény támogatója – írta a Reuters.
Jahja Szinvar, a Hamász gázai vezetője a múlt héten arról beszélt, hogy„nincs ember”, aki rábírja szervezetét a fegyverletételre, és esze ágában sincsen elismerni Izraelt, amely ezt szabta feltételként ahhoz, hogy szóba álljon a felállítandó új palesztin kormánnyal.

Szinvar fiatalok előtt beszélve kijelentette: nem arról van szó, hogy elismerik-e Izraelt, hanem arról, hogy mikor semmisítik meg, „véget vetve létezésének”. Az arzenáljukról szólva pedig úgy fogalmazott, amennyiben a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom és annak vezetője, Mahmúd Abbász palesztin elnök „az eljövendő béketárgyalásokon az ellenállás fegyvereire támaszkodhat, az erősebb tárgyalási pozícióba helyezi majd a palesztinok ügyét”.

Megfogadta: a zsidó állammal a jövőben vívott háborúban úgy szétverik majd hadseregét, hogy azt sosem heveri ki. A megbékélési egyezmény megvalósítása már e héten akadályba ütközött: magas rangú Fatah-tisztségviselők utaztak a Gázai övezetbe, hogy átvegyék két kormányzati hivatal irányítását, de Hamász tisztviselők nem ismerték el fennhatóságukat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑