Megszerezte a kétharmados többséget Mahinda Radzsapaszka miniszterelnök pártja a parlamenti választáson

Megszerezte a kétharmados többséget Mahinda Radzsapaszka miniszterelnök pártja a Srí Lanka-i parlamenti választáson – derül ki a péntek reggel közölt hivatalos végeredményekből.

A koronavírus-járvány ellenére csaknem 70 százalékos részvétel mellett megtartott szerdai voksoláson a 225 parlamenti helyből 146-ot tudhat magáénak Mahinda Radzsapaszka pártja.

Mivel szövetségesei legalább öt további mandátumot szereztek, a kormánypártnak meglesz a kétharmados többsége, bebiztosítva a tavaly novemberben megválasztott Gotabaja Radzsapaszka elnök hatalmát is. Ezzel ugyanis megnyílik az út a tervezett alkotmányreform előtt, amellyel a kormányzó párt az államfő mandátumai számára vonatkozó korlátozás eltörlésére, illetve hivatali jogköreinek kiszélesítésére készül.

A Radzsapaszka testvérek a Srí Lanka lakosságának többségét kitevő szingalézek nacionalizmusára építették politikai karrierjüket. Sikerrel törték le a tamil kisebbség szeparatista lázadóit, akik évtizedekig folytattak fegyveres harcot a szigetország északi és keleti részén. A 26 évig tartó polgárháború 2009-ben, az idősebbik fivér elnöksége idején ért véget. Az ország vezetését azzal vádolták, hogy a konfliktus utolsó szakaszaiban civileket kínoztak és gyilkoltak meg.

A 21 milliós ázsiai szigetországban a járvány miatt szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett tartották meg szerdán a korábban kétszer is elhalasztott választásokat. A szavazóknak szájmaszkot kellett viselniük és saját tollat kellett hozniuk a szavazóhelyiségekbe.

Srí Lankán eddig 2839 fertőzöttet azonosítottak, akik közül tizenegyen hunytak el a kórban. Az ellenzék azonban kétségbe vonja a hivatalos adatokat.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑