Cadmus fordítás Cadmus

Megszűnt a nemzetközi légi forgalom Kurdisztánba

2017. 09. 29.

Életbe lépett pénteken a kurdisztáni repülőterek nemzetközi forgalmának iraki hatóságok által elrendelt leállítása – jelentette az iraki állami televízió. A bagdadi központi kormány rendelkezése helyi idő szerint este 6 órakor lépett hatályba az autonóm iraki Kurdisztán erbíli és szulejmaníjai repülőterére vonatkozóan. Az intézkedéssel Bagdad rá akarja bírni a kurd vezetést, hogy adja át az erbíli és szulejmaníjai repülőtere feletti ellenőrzést.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pénteki közleményében azt hangoztatta, hogy a tilalom “nem a térség lakóinak büntetését célozza, hanem az alkotmánnyal összhangban lévő olyan intézkedésről van szó, amelyről a kormány döntött a kurdisztániak érdekében”.

A légiforgalom leállítását megelőző órákban távozni akaró utasok százai tolongtak a két repülőtéren. Az erbíli légikikötő egyik illetékese szerint az utolsó nemzetközi járat helyi idő szerint öt óra felé szállt fel a légi kikötőből.

A német Germania, illetve a Lufthansa és leányvállalata, az Austrian Airlines is közölte, hogy törli az Erbílbe induló járatait a hét végén. A regionális légitársaságok többsége már korábban bejelentette, hogy tartja magát a bagdadi vezetés által elrendelt tilalomhoz.

Ryan Dillon amerikai ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy az erbíli repülőtérről az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben végrehajtott légi műveletek a szokott rendben folytatódnak.

Az erbíli székhelyű Rudau televízió a helyi kormány egyik tisztségviselőjére hivatkozva azt jelentette, hogy az autonóm iraki Kurdisztán nem hajlandó átengedni a bagdadi központi vezetésnek a határátkelők feletti ellenőrzést.

A központi kormány péntek estig adott határidőt arra, hogy a kurdok átadják Erbíl és Szulejmaníja repülőtere, valamint az autonóm területre vezető négy határátkelő ellenőrzését.

A szomszédos Irán, Törökország és Szíria felé vezető átkelőhelyek átadását Bagdad, Teherán és Ankara együttesen követelte, válaszul az általuk határozottan elutasított szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazásra, amelyen résztvevők elsöprő többsége Kurdisztán és a környező vitatott területek függetlenségét támogatta.

A Tasznim félhivatalos hírügynökség szerint Irán a nap folyamán felfüggesztette a Kurdisztánba irányuló, illetve az onnan érkező kőolajtermékek szállítását, miután Teherán arról biztosította Bagdadot, támogatni fogja az iraki kurdok függetlenségi törekvéseivel szemben.

Irán, amelynek területén szintén él kurd kisebbség, az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazást fenyegetésnek nevezte a térség stabilitására nézve.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑