Megtámadták az afgán alelnök konvoját

Támadás érte szombaton Abdur-Rasíd Dosztúm afgán alelnök konvoját a dél-ázsiai ország északi részén, egyik testőre életét vesztette, további kettő megsebesült. Ez volt a második támadás, amelyet az afgán alelnök élve megúszott tavaly nyári hazatérése óta.

Dosztúm konvoja az észak-afganisztáni Balh tartomány székhelyéről, Mazari-Sarifból tartott a szintén északi, szomszédos Dzsauzdzsán tartományba, amikor a támadók rajtuk ütöttek – mondta Basír Ahmad Taindzs, Dosztúm pártjának, a Dzsonbesnek a szóvivője. Az afgán alelnök tudomására jutott a tervezett támadás, de úgy döntött, hogy mindenáron nekivág az útnak – tette hozzá.

A támadás elkövetését a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok vállalták magukra. Zabiulláh Mudzsáhid tálib szóvivő Twitter-bejegyzése szerint a támadásban négy őr halt meg, és további hat sebesült meg.

Ez volt a második támadás, amelyet az afgán alelnök élve megúszott tavaly nyári hazatérése óta. Dosztúm július végén tért vissza Törökországból, ahol egy évig volt száműzetésben, miután olyan állítások merültek fel vele szemben, hogy megkínozta és bántalmazta egy politikai riválisát. Az afgán alelnök az után hagyta el Afganisztánt, hogy a nyugati adományozók – köztük az Egyesült Államok – komoly nyomást gyakoroltak az országra.

Az előző, a kabuli repülőtéren tavaly július 22-én elkövetett öngyilkos merényletben 23-an vesztették életüket, és 107-en sebesültek meg. A robbantást Dosztúm hazaérkezésére időzítették, de nem esett baja, mert percekkel a merénylet előtt az őt szállító konvoj elhagyta a helyszínt. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑