Cadmus fordítás Cadmus

Megtámadtak egy menekültügyi központot Tripoliban

2019. 04. 25.

Ismeretlen fegyveresek Tripoli térségében megtámadtak egy menekültügyi központot, ahol migránsok százait tartják fogva a hatóságok – közölte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerdán.

A fővárostól mintegy húsz kilométerre délre fekvő Kaszr Ben Gasír nevű létesítményt kedden érte támadás. Az AI szerint a történteket követően készített egyik felvételen három embert lehetett látni nyilvánvalóan lőtt sebekkel, míg mások átvérzett kötésekkel feküdtek a padlón.
Egyelőre nem világos, melyik csoport követte el a támadás, illetve mi volt az indíték.

Az észak-afrikai arab országban a kelet-líbiai tobruki ellenkormányhoz hű Halífa Haftar tábornok április 4-én a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen indította csapatait. Azóta rendszeresek az összecsapások a tripoli vezetéshez hű milíciák és Haftar erői között.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán 325 embert menekített ki a létesítményből az egyre romló biztonsági helyzet miatt. Az embereket az északnyugati fekvésű az-Závijába telepítették át. Ezzel összesen 825-re nőtt az ilyen módon harcok elől biztonságba helyezett menedékkérők száma.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője szerint a megtámadott létesítményben 890 migráns és menekült volt őrizet alatt elszállásolva.

A világszervezet úgy tudja, hozzávetőleg 3600 menedékkérőt tartanak fogva olyan központokban, amelyek a frontvonalak közelében találhatóak
Dujarric azt mondta: „Egyre elkeseredettebb állapotok uralkodnak ezekben az őrzött központokban, jelentések vannak arról, hogy az őrök elhagyják a szolgálati helyüket, cserben hagyva a bent rekedt embereket”.

Hozzátette: egy létesítményben például már napok óta nincs ivóvíz. Líbiában Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után az ország mély káoszba zuhant.

Az észak-afrikai térségben kialakult létbizonytalanság elől sokan Líbián keresztül, a Földközi-tengeren át igyekeznek eljutni Európába. Az országban létesített menekülttáborok tele vannak illegális menekültekkel, akiket vagy a tengeren mentettek ki vízi járműveikből vagy a szárazföldön vettek őrizetbe a líbiai biztonsági szolgálatok.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑