Cadmus

Megtartották az első pénteki imádságot a görög fővárosban megnyílt első mecsetben

Megtartották az első pénteki imádságot az Athénban a hét elején megnyílt, állami támogatással épült mecsetben. 1833 óta először nyílt mecset a görög fővárosban.

Muszlim hívők tízezrei élnek a túlnyomó többségében ortodox keresztény országban. Egy részük a török határmenti muszlim kisebbséghez tartozik, mások a menekülthullámmal érkeztek az országba.

A koronavírus-járvány nyomán elrendelt óvintézkedések miatt csak kevesen vettek részt a pénteki szertartáson, ők is maszkban megfelelő távolságot tartva egymástól.

“Ez egy történelmi pillanat az Athénban élő muszlim közösség számára” – mondta Heider Ashir, az imaház vezetőségi tanácsának tagja.

“Más muszlimok ugyanakkor elégedetlenek a mecset kialakítása miatt. A szürke négyszögletes épület, amelyen nincs sem minaret, sem kupola nem mutat semmiféle hasonlóságot más európai országok kecsesen díszített mecseteivel.

“Egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy imahely, kicsi, négyszögletes silány építmény” – hangoztatta Naim El Ghandour, a görögországi muszlim hitközség vezetője.

Mint mondta, köszönik a felajánlást, de ők egy méltó épületért fognak küzdeni.

A koronavírus megfékezésére elrendelt szabályok értelmében ráadásul szombattól november 30-ig megtiltották a vallási szertartásokon való tömeges részvételt.

A görög ortodox egyház köreiből érkező ellenkezés miatt a mecset megnyitását 1979 óta késleltették. A kedden megnyitott mecset első imámja a marokkói születésű Zaki Mohamed.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑