Cadmus fordítás Cadmus

Megvan a kvótaper ítélethirdetésének időpontja

2017. 08. 27.

Szeptember 6-án hirdet ítéletet az Európai Bíróság a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében – tájékoztatta az MTI-t a luxembourgi székhelyű bíróság.

A magyar kormány 2015 decemberében fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy kérje a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmus megsemmisítését, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, többek között

Magyarország ellenkezésének dacára fogadtak el néhány hónappal korábban.

A keresetben tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérték a tanácsi határozat, de legalább azon rész megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak legalább 1294 menekültet kellene befogadnia.

A bevándorláspárti bíróság illetékes főtanácsnoka júliusi állásfoglalásában természetesen a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta, mondván,

“a felperesek jogi érvei nem állják meg a helyüket.” 

Az indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor sajnos azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással. A perben a bíróság tizenöt fős nagytanácsa fog dönteni, egyszerű többséggel.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑