Menekültválság: Újabb segítséget kérhet Magyarországtól Belgrád

Szerbia nem óhajt a migránsok gyűjtőközpontjává válni, ezért a rendőrség a hadsereggel közösen védi majd az ország határait a főként Afganisztánból és Pakisztánból érkező illegális migránsokkal szemben, és még intenzívebben lépünk fel az embercsempészek ellen – jelentette ki tegnap Aleksandar Vucic.

Déli szomszédunk miniszterelnöke azután nyilatkozott így, hogy a török puccskísérlettel kapcsolatban szombaton és vasárnap is ülésezett a helyi biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős testület.

Mint Aleksandar Vucic szavaiból kiderült, a találkozón a legnagyobb figyelmet nem az elvetélt puccs, hanem a migránsválság kapta, miután a résztvevők megállapították, hogy ez jelenti a legnagyobb kihívást és veszélyt számukra. A kormányfő utalt rá, hogy Szerbián az év eleje óta több mint százezer közel-keleti és afrikai migráns haladt át, annak ellenére, hogy március elején elvileg lezárult az úgynevezett balkáni útvonal. Aleksandar Vucic szerint azoknak a menekülteknek, akik náluk kérnek menedéket, minden segítséget megadnak, az illegális belépés ellen viszont szigorúan lépnek fel.

A migránsok döntő része Bulgária felől érkezik Szerbiába, és esélye sincs arra, hogy átjusson Magyarországra, netán ott kapjon menedéket – mondta. Vucic közölte, hogy a napokban újra beszél majd Orbán Viktor magyar és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel a helyzet kezeléséről. Hozzátette, „segítséget és támogatást várnak tőlünk a macedón, valamint a bolgár határ védelmében”.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑