2018. 02. 22.

Méregdrága német visszatoloncolások

Kiutasított menedékkérőként 13 500 euróba – 4,2 millió forintba – kerül a Németországból Afganisztánba való hazatoloncolás. Ez nem is csoda annak fényében, hogy szerdán egy mindössze 14 fős csoportot 45 rendőr, orvos, illetve tolmács kísért a Kabulba tartó repülőgépen. Az egyébként is döcögve haladó kiutasításokat politikai és jogi aggályok, tüntetések, valamint médiapropaganda nehezíti.

„Most öt évig nem mehetek Németországba, de elmegyek Törökországba, várok öt évet, majd visszamegyek”; „A jövőmet rombolták le azzal, hogy visszaküldtek” – számos kiutasított afgán háborgását közölte a német sajtó azóta, hogy 2016 decemberétől tíz csoportban összesen 188 főt toloncoltak Németországból Kabulba.

Szerdán egy 14 fős csoport gépe landolt az afgán fővárosban, noha sajtóinformációk szerint a járatot 58 kitoloncoltra tervezték. Így aztán meglehetősen túlméretezett, 45 fős, német rendőrökből, illetve egy-egy orvosból és tolmácsból álló küldöttség kísérte haza őket.

Egy korábbi, 26 fős csoport esetében kiszámolták: 350 ezer euró volt az út költsége, azaz egy főre vetítve 13 500 euró (4,2 millió forint). Számos esetben a pilóták nem vállalták az utat, mert biztonsági kockázattól tartottak amiatt, hogy elítélteket is utaztatniuk kellett volna.

Hivatalos adatok szerint tavaly 24 ezer elutasított menedékkérőt toloncoltak haza Németországból – azaz az elmúlt három évben érkezett migránsok közül minden kilencvenediket –, köztük 121 afganisztánit.

A kabuli német nagykövetség előtti, 2017 májusi merénylet után – amely 92 halálos áldozatot követelt – a német hatóságok három csoportra korlátozták az Afganisztánba toloncolandókat: azóta csak az elítélt bűnözők, a terrorgyanúsak, illetve a személyazonosságuk megállapítását akadályozó menedékkérők közül küldenek haza időnként csoportokat, főleg fiatal férfiakat.

Aggályos a szíriaiak hazatoloncolása is: Berlinben úgy látják, mivel a szíriai polgárháború hét év után sem ért véget, a kiutasítottak nem kerülnének biztonságos körülmények közé. Mindezzel együtt a németek igyekeznek demonstrálni, hogy a kiutasítottak ne számítsanak új otthonra náluk. Bajorországban – az idei tartományi választások elé időzítve – felmerült, hogy a menekültügyi hivatal nevét a „kitoloncolási” szóval bővítik ki.

– Alapvető jelentőségű az önkéntes hazatérés és a következetes kitoloncolás – olvasható az uniópártok (CDU/CSU) és a szociáldemokraták (SPD) koalíciós szerződésében, amely jelenleg az SPD-tagság jóváhagyására vár. A dokumentum szerint a valóban oltalomra szorulók és a közvélemény elfogadóképessége miatt is fokozni kell a kiutasításokat.

A kitoloncolások ellen szervezett tüntetésekkel is számolniuk kell a hatóságoknak. Kedd este a rossz idő dacára is 200-an tiltakoztak Münchenben a 14 afgán hazaküldése ellen. A német nyelvű médiában általában is rossz megvilágítást kapnak a kiutasításoknak érvényt szerző hatóságok.

A SOKO Wien, Németországban is vetített osztrák krimisorozat legutóbbi epizódjában az egyik menekültszállásra az éj leple alatt érkező, marcona és érzéketlen embervadászokként mutatják be az ilyen egyenruhásokat.

Magyar Idők – Szőcs László

, , , , ,
Back to Top ↑