Cadmus fordítás Cadmus

Merkel szerint hangoztatni kell a migráció veszélyeit Afrikában

2018. 08. 31.

Fokozni kell az illegális migráció veszélyeire vonatkozó tájékoztatást a menedékkérők származási országaiban, így Nigériában is – jelentette be Angela Merkel német kancellár pénteken Abujában, háromnapos afrikai körútjának utolsó állomásán.

„Sok minden, amit Európáról és Németországról mesélnek nem felel meg a valóságnak” – mondta a német kancellár Muhammadu Buhari nigériai elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Németország Nigériában is óva inti az embereket attól, hogy életük kockáztatásával hagyják el országukat. Merkel szerint a jövőben fokozott mértékben tudatosítanák a migrációval kapcsolatos veszélyeket az afrikai országokban.

A német kancellár hangsúlyozta: az illegális bevándorlók visszavételével kapcsolatban kölcsönösen előnyös megoldásról szeretne tárgyalni a származási országokkal. A további egyeztetéseken szerinte azon is dolgozni kell, hogy megteremtsék a Németországba jutás legális lehetőségeit. Példaként a jelenleg Németországban tanuló 1200 nigériai diákot említette, akik számát növelni lehetne.

Buhari leszögezte: „ellenzi az illegális migráció minden formáját”, aminek során emberek a sivatag, vagy a Földközi-tenger veszélyeinek teszik ki magukat. A nigériai elnök szerint hat héttel korábban mintegy 3000, Európába eljutni próbáló nigériai állampolgárt szállítottak haza Líbiából. Hozzáfűzte: továbbra is gondoskodni fognak arról, hogy hazahozzák a káoszba süllyedt észak-afrikai államban rekedt honfitársaikat.

A német kancellár a februárban megrendezésre kerülő nigériai elnökválasztás kapcsán reményét fejezte ki, hogy a voksolást „biztonságos és tisztességes” körülmények között fogják lefolytatni. Merkel szerint Buhari biztosította őt erről. „A fiatalok csak akkor lesznek bizalommal saját országuk iránt, ha a politikai folyamatok átláthatóan, korrupciómentesen, szabadon és tisztességesen zajlanak” – tette hozzá Merkel.

A mintegy 190 millió lakosú Nigéria a második legnagyobb nemzetgazdaság a Szaharától délre fekvő afrikai országok közül. A 75 éves Buhari kihívója az államfőválasztáson Olubukola Abubakar Saraki, a szenátus elnöke. Buhari elnököt magas életkora mellett bírálatok érik amiatt is, hogy nem elég hatékonyan lép fel a Boko Haram terrorszervezettel szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑