Merkel további segítséget ígért Afrikának a migráció megfékezésére

Angela Merkel német kancellár szerdán további segítséget ígért Afrikának a migráció elleni küzdelemhez, mindezt napokkal azután, hogy a média jelezte: Líbiában rabszolgapiacon adják-veszik a migránsokat.

Európa és Afrika „közös érdeke, hogy megállítsa az illegális migrációt, és legális lehetőségeket nyújtson az afrikai embereknek, hogy közöttünk képezhessék magukat és tanulhassanak” – hangsúlyozta Merkel Elefántcsontpart gazdasági fővárosában, Abidjanban, az Európai Unió és az Afrikai Unió ötödik csúcstalálkozóján.

Az összejövetelen több mint 80 európai és afrikai vezető – köztük Merkel és Emmanuel Macron francia elnök – vesz részt. A kétnapos találkozó a migráció, a biztonság és a felnövekvő nemzedékek fejlődési lehetőségeinek kérdésköreivel foglalkozik. Fókuszban a villámgyorsan növekvő afrikai népesség oktatási és gazdasági körülményeinek javítása áll majd. Az ENSZ szerint a kontinens lélekszáma 2050-ig több mint kétszeresére, azaz 2,4 milliárdra emelkedhet. Afrika lakosságának mintegy hatvan százaléka 25 év alatti.

Az EU főként gazdasági segítségnyújtással tartóztatná fel a Földközi-tengeren át Európa felé özönlő embereket.

Az illegális migráció minden afrikai országot érint – mutatott rá Merkel egy sajtótájékoztatón azután, hogy tárgyalt Alassane Ouattara elefántcsontparti elnökkel.

A német kancellár elismerően szólt Ouattara kormányának eredményeiről. Merkel szerint a kedvező gazdasági keret létrehozása kulcsfontosságú egy ország fejlődéséhez. A politikus Németország fajsúlyosabb támogatását ígérte Elefántcsontpartnak, amely évek óta nem részesült német fejlesztési segélyben.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑