Mesterlövészek százait telepítette az izraeli hadsereg a Gázai övezetbe

Több száz mesterlövészt telepített az izraeli hadsereg a Gázai övezet peremén, tekintettel a “Visszatérés menetének” elnevezett, péntekre bejelentett palesztin tömegtiltakozásokra – jelentette be szerdán Gadi Eizenkot vezérkari főnök.

Eizenkot a Jediót Ahronót című újságnak nyilatkozva elmondta: a különleges erőktől átvezényelt mesterlövészek csak akkor nyithatnak tüzet, ha életek kerülnek veszélybe.

“Remélem, hogy a másik fél nem követ el ostobaságot” – idézte az izraeli rádió Avigdor Lieberman védelmi tárcavezetőt.

Az izraeli hadsereg a nap folyamán közölte azt is, hogy lezárja a palesztin területeket a pészah (zsidó húsvét) idejére. Csütörtök estétől kilenc napon át kivételes esetekben, például humanitárius vészhelyzetekben engedélyezik palesztinoknak, hogy átkelhessenek a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából. Izrael az ilyen intézkedéseket alapvetően mindig biztonsági érdekeivel indokolja.

A palesztin akció szervezői tízezreket várnak, köztük teljes családokat a Gázai övezet és Izrael határán a május 15-ig tartandó akcióra, amelynek keretében öt helyszínen sátorvárosokkal tüntetnének a palesztin menekültek jogáért, hogy visszatérhessenek a most Izraelhez tartozó területekre.

“Hangsúlyozzuk, hogy békés menetről van szó”

– mondta a Gázai övezetet uraló Hamász radikális szervezet egyik vezető tagja.

Halíl al-Haja egyben hangsúlyozta:

“Sosem adjuk fel földünket, amelyet apáink és nagyapáink vére öntözött”. “Óva intjük az izraeli megszállókat attól, hogy fegyvertelen és békés tömegeket, köztük nőket, gyermekeket, és időseket támadjanak meg”

– tette hozzá.

Az izraeli külügyminisztérium bírálta a Hamaszt:

“A palesztin vezetés által szervezett kampány valójában veszélyes, szándékos provokáció, amelynek célja, hogy ismét fellángoljon a konfliktus, és fokozódjon a feszültség”.

Az tiltakozó akciók apropóját Izrael államalapításának 70. évfordulója szolgáltatja május 15-én, amit a palesztinok a Nakba, vagyis a katasztrófa napjaként tartanak számon, mivel az 1948-as háborúban mintegy 700 ezer palesztin kényszerült elhagyni Izrael területét. Az Egyesült Államok emellett május 14-én tervezi megnyitni jeruzsálemi nagykövetségét. Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezi diplomáciai képviseletét Tel-Avivból.

Lokál, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑