Cadmus fordítás Cadmus

Mianmar Oroszországból importálna üzemanyagot

2022. 08. 18.

Mianmar Oroszországból importálna dízel- és fűtőolajat a délkelet-ázsiai országot irányító junta szóvivőjének szerda esti bejelentése szerint.

“Megkaptuk az engedélyt az oroszországi üzemanyagimportra” – jelentette be sajtótájékoztatóján Zav Min Tun, olcsónak és jó minőségűnek nevezve az orosz árut.

Elmondta, hogy a juntát vezető Min Aung Hlaing tábornok júliusi moszkvai látogatásán tárgyalt a szállításról, amely mianmari médiaforrások szerint szeptemberben kezdődne el az üzemanyaghiánnyal küszködő ország ellátására.

A szóvivő hozzátette: Najpjidó egyúttal fontolgatja, hogy Kínával és Oroszországgal közösen kezd kőolajfeltárásba.

Mindeközben a junta tulajdonában lévő egyik újság szerdán azt közölte: a vezetés az Oroszországból érkező üzemanyag szállításának és szétosztásának megszervezésére, az árak megállapítására felállított egy bizottságot.

Amellett, hogy a 2021. februári katonai puccs óta folyamatos a kegyetlen elnyomás, a véres leszámolások a juntát ellenzőkkel, Mianmar korábban is gyengélkedő gazdaságát érzékenyen érintették a rohamosan növekvő üzemanyagárak: az elmúlt másfél évben 350 százalékos volt az emelkedés. Médiaforrások szerint a múlt héten több benzinkút is leállt üzemanyaghiány miatt.

Az ukrajnai háborúja miatt nyugati szankciók sújtotta Oroszország az utóbbi időben fokozta a mianmari katonai vezetés támogatását. Moszkva egyebek között fegyvereket adott el Najpjidónak. Márciusban orosz katonai egységek is részt vettek a mianmari hadsereg egyik díszszemléjén.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑