Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarba utazik Ferenc pápa

2017. 11. 21.

A pápa személyesen fog közbenjárni a muszlim rohingja kisebbséget érő üldöztetés megszüntetéséért. Az Amnesty International közben nemzetközi szankciókat sürget Mianmar ellen. Egyre többen vetik fel a demokratikus átmenet hősének számító és Nobel-békedíjjal kitüntetett Ang Szán Szu Csí felelősségét is.

Ferenc pápa mianmari látogatását nemcsak a 700 ezer fős helyi katolikus közösség várja. Az 50 milliós, buddhista Mianmarban élő muszlim rohingják is az ő látogatásában reménykednek. Az ő érdekükben a katolikus egyházfő már többször felemelte a szavát.

„Ha a pápa többször a rohingja szót használja, az nem jelenti azt, hogy be akar avatkozni politikai értelemben, mindössze annyit szeretne közölni, hogy ennek a csoportnak a nemzetközi közösség támogatására van szüksége. A pápa által testvéreknek hívott közösség tagjai méltóságának megőrzése érdekében” – mondta Charles Maung Bo mianmari érsek.

A rohingják vesszőfutása augusztusban kezdődött, amikor a soraikba tartozó dzsihadisták megtámadták a rendőrség és a katonaság laktanyáit. Felkelésük hamar elbukott, az egyenruhások pedig a civileken álltak bosszút. Az 1,2 milliósra becsült rohingja közösség fele azóta már külföldre menekült. Többségük a szomszédos muszlim Bangladesbe került, és bár a gyarmatosító britek valaha innen telepítették át őket Mianmarba, ma már ott sem látják szívesen őket. Ha ugyanis befogadják őket, aligha kerülhetnek vissza Mianmarba.

Mianmar igazi ura, Ang Szán Szu Csí Bangladessel tárgyalna a rohingják helyzetéről, de visszafogadni nem kívánja őket. A politikus az ázsiai–európai külügyminiszterek találkozóján kétségbe vonta azt is, hogy a rohingják az erőszak elől menekültek el.

„Fenn kell tartani az erőszakmentességet a térségben. Úgy hallottam, jelenleg nincs is ott semmi erőszak, azt pedig nem tudjuk megmondani, hogy volt-e egyáltalán vagy sem” – fogalmazott a mianmari külügyminiszter.

Az évtizedeken át házi őrizetben tartott polgárjogi vezető valaha a Nyugat kedvence volt, még Nobel-békedíjjal is kitüntették. A menekültválság azonban kikezdte hírnevét, többen már azt is felvetették, hogy vegyék vissza a Nobel-békedíjat, de erre nincs lehetőség.

„Fegyverembargóra és a felelős kormányhivatalnokokat érintő, célzott büntetőintézkedésekre szólítunk fel. De ahhoz is ragaszkodunk, hogy a nemzetközi közösség a fejlesztési támogatások feltételéül szabja a hátrányos megkülönböztetés megszüntetését” – jelentette ki Anna Neistat, az Amnesty International kutatási igazgatója.

Mianmarban 600 ezerre becsülik a még az országban lévő rohingják számát.

Orientalista.hu – HírTV

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑