Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban 6 hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot

2022. 08. 02.

Mianmarban az ország védelmi és biztonsági tanács hétfőn jóváhagyta a tavalyi puccs után bevezetett szükségállapot meghosszabbítását hat hónappal.

A juntához közeli Global New Lights of Myanmar című állami napilap azt közölte, hogy a tizenegytagú tanács egyöntetűen szavazta meg a junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok javaslatát.

A tábornok azzal indokolta a döntést, hogy mielőtt új választásokat tartanak, “biztosítani kell a béke és a rend helyreállítását”.

A délkelet-ázsiai országban tavaly februárban vette át a hatalmat a hadsereg, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, Mianmar de facto miniszterelnökét, illetve több más magas rangú politikust.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat.

A választást toronymagasan az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt nyerte.
Mindeközben hétfőn a japán kormány megerősítette, hogy a mianmari hatóságok őrizetbe vettek egy japán állampolgárt, aki a hét végén videóra vett egy a junta ellen Rangunban rendezett tüntetést.

Kihara Szeidzsi kormánytitkár-helyettes elmondta, Tokió felszólította a juntát, hogy engedje szabadon a férfit.
Hivatalos források nem közölték az őrizetbe vett japán nevét, sajtóértesülések szerint azonban Kubota Toru dokumentumfilm-rendezőről van szó.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑