Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban a karen kisebbség több ezer katolikus tagja is menekülni kényszerült

A karen kisebbség több ezer katolikus tagja is menekülni kényszerült a kelet-mianmari Kajáh államban lévő falvakból a hadsereg légi- és tüzérségi csapásai miatt – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírszolgálatra hivatkozva szerdán.

A menekülők a dzsungelben és a templomokban próbálnak biztonságba vonulni. A Kajáh állam fővárosában, Loikavban található Krisztus király-katedrálisban több mint 600-an kerestek menedéket.

Aloysius Thet Htve Aung, a loikavi egyházmegye szeretetszolgálatának, a Caritasnak az igazgatója az UCANewsnak arról számolt be, hogy az egyháznak nehézségei vannak az egyre nagyobb számú menekült humanitárius ellátásában. “Égető szükség van megfelelő szálláshelyekre, gyógyszerekre és ivóvízre, mert megkezdődött az esős időszak, és egyes emberek, köztük gyerekek is már megbetegedtek” – mondta a pap.

Az ENSZ becslései szerint Kajáh államban, ahol a kormányzati fegyveres erők április óta folytatnak harcot a Karen Hadsereg (KA) felkelőivel, június elsejéig mintegy százezren menekültek el az erőszak elől. Pünkösdhétfőn a mianmari hadsereg tüzérségi találata érte a Loikav közelében lévő Kajanthajar településen található Jézus Szíve templomot, a támadásában négyen életüket vesztették. A templom is súlyos károkat szenvedett.

A Thaifölddel határos Kajáh állam 290 ezres lakosságának mintegy fele keresztény.

A mianmari hadsereg több fronton vív háborút Kajáh, Karen, Csin, San és Kacsin államokban az etnikai csoportok lázadószervezetei ellen, amelyek a hadsereg februári hatalomátvételét követően a belső ellenálláshoz csatlakoztak. Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart a konfliktusövezet erdőségeiben létrejött hevenyészett menekülttáborokban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑