Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban ezrek menekültek a hadsereg légicsapásai elől a thaiföldi határ felé

2021. 04. 30.

A karen mianmari etnikai csoport legalább 6000 tagja menekült el a hadsereg újabb légicsapásai elől a Thaifölddel közös határ felé – közölték csütörtökön a kisebbség jogvédő szervezetei, amelyek szerint a menekültek menedék, élelmiszer és a megfelelő gyógyszerek híján vannak.

A Karen Nők Szervezete (KWO) vezetője egy videokonferencia keretében elmondta, hogy legalább százan menekültek át Thaiföldre.

Nav Knyav Pav, a KWO igazgatója elmondta: a mianmari légierő a Karen Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (KNLA) nevű lázadócsoport által ellenőrzött területeket támad, ahol menekültek ezrei kénytelenek meghúzni magukat.

A térségben mintegy 45 ezer menekült él számos táborban az évtizedek óta tartó fegyveres konfliktusok miatt, amelyek fokozódtak a hadsereg február eleji puccsát követően.

A legutóbbi légicsapások azután kezdődtek, hogy a KNLA harcosai kedden elfoglalták a mianmari hadsereg két ellenőrző pontját a Thaifölddel közös határ közelében.

A KNLA március végén már elfoglalt egy ellenőrző pontot a mianmari hadseregtől. Abban a támadásban 10 katonát megöltek, további nyolcat őrizetbe vettek. A fegyveres erők ekkor is légicsapásokkal és szárazföldi támadásokkal válaszoltak a karen gerillaszervezet által ellenőrzött területeken. A hadsereg támadásaiban 19 civil vesztette életét, további 16 megsebesült.

Mindeközben a Delta News nevű helyi médiaforrás arról számolt be, hogy csütörtökön támadást hajtottak végre robbanószerkezetekkel a közép-mianmari Magvéban található légi támaszpont ellen. A támadásért senki sem vállalta a felelősséget.

Egy helyi riporter később arról számolt be, hogy legalább öt rakétát lőttek ki a Magvétól északkeletre található Meihtila légi támaszpontra.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos magas rangú tisztségviselőjét.

A hatóságok brutális fellépéssel fojtották vérbe az eddigi megmozdulásokat. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 756 embert öltek meg, és több mint 4500 embert vettek őrizetbe, közülük több mint 3400-an jelenleg is őrizetben vannak.

Az évtizedek óta nagyobb autonómiáért küzdő etnikai fegyveres csoportok némelyike támogatja a katonai puccs elleni megmozdulásokat.

Bár a tüntetések nagy része békés, egyes tiltakozók fegyveres csoportokat szerveztek a hadsereg ellen vagy beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑