Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban meghaladta az ezret a zavargások halálos áldozatainak a száma

2021. 08. 19.

Mianmarban meghaladta az ezret a februári katonai hatalomátvétel nyomán kitört zavargások halálos áldozatainak a száma – közölte szerdán a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet.

Tate Naing, az AAPP egyik munkatársa azt mondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 1001 ember vesztette életét mostanáig, és hozzátette azt is, hogy a halottak valódi száma valószínűleg sokkal magasabb.
A junta a bejelentést egyelőre nem kommentálta, ám a hadsereg korábban felrótta a szervezetnek, hogy a halottak számába nem számítja bele a biztonsági erők meggyilkolt tagjait.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elsején, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg kíméletlenül lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑