Cadmus

Mianmarban meghosszabbíthatják a rendkívüli állapotot

Zav Min Tun, a mianmari hadsereg szóvivője a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban kijelentette: meghosszabbíthatják a délkelet-ázsiai országban bevezetett rendkívüli állapotot.

A hadsereg a február 1-jei puccsot követően vezetett be rendkívüli állapotot, amelynek meghosszabbításával félő, hogy kitolódnak a fegyveres erők által megígért választások.

A szóvivő nem árulta el a választások tervezett menetrendjét, helyette annyit közölt a csütörtök éjszaka megjelent interjúban, hogy a rendkívüli állapotot hat hónappal vagy akár többel is meghosszabbíthatják. Mindazonáltal kijelentette, hogy az alkotmány értelmében két éven belül “szabad és tisztességes” választásokat tartanak, de hozzátette: a mianmari “demokratikus norma nem olyan lesz, mint a nyugati országokban”.

Zav Min Tun egyúttal elmondta: “szilárd bizonyíték” áll rendelkezésre a választási csalásról, amelyre hivatkozva a hadsereg februárban magához ragadta a hatalmat, mindazonáltal a CNN-nek nem szolgált semmilyen bizonyítékkal.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet csütörtökig összegyűjtött adatai szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 614 embert, köztük 48 gyereket öltek meg, ezreket vettek őrizetbe, több mint 2800-an jelenleg is őrizetben vannak.

Zav Min Tun ezzel szemben azt mondta: a biztonsági erők “minimális erőt” alkalmaznak a tiltakozókkal szemben. “Lesznek halálesetek, amikor felszámolják a zavargásokat, de nem lövöldözünk válogatás nélkül” – fogalmazott.
Mindeközben a tüntetések egyik vezetője a Myanmar Now nevű hírportálnak elmondta, hogy legalább 20 ember vesztette életét a Ranguntól mintegy 70 kilométerre északra található Bagóban, miután a biztonsági erők robbanó lövedékeket lőttek ki tiltakozókra.

A portál által mellékelt felvételeken olyan lövedék látható, amelyet hírügynökségi jelentés szerint aknavetőből lőhettek ki. A The Irrawaddy című helyi napilap azonban arról számolt be, hogy a biztonsági erők tüzérséget vetettek be a tüntetők által emelt barikádok ellen. A közösségi oldalakra feltöltött videofelvételen robbanásokat és fegyverropogást lehetett hallani.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑