Cadmus

Mianmarban orvosokat ítéltek el, az etnikai lázadók folytatják a harcot

A mianmari katonai rezsim szerdán tizenkilenc orvost ítélt el az államcsíny utáni polgári engedetlenségi akciókban való részvétel miatt, eközben az ellenállás különböző formákban folytatódik az országban: a hatalommal szembenállók a meggyilkolt emberek vérét jelképező vörös festéket öntenek az utakra, az etnikai lázadók pedig hadműveletekkel dacolnak a kormány hadseregével.

Miután a junta február elsején magához ragadta a hatalmat, orvosok, nővérek, orvostanhallgatók csoportosan vonultak az utcára a többi tüntetővel együtt, hogy követeljék a megszakadt demokratikus folyamat továbbvitelét. A tizenkilenc orvos ellen azzal a váddal hoztak most ítéletet, hogy polgári engedetlenségi mozgalomban vettek részt “az államigazgatás működésének akadályozása céljával”.

Az orvosok nem először kerülnek a puccsisták célkeresztjébe. A hónap elején az ország második legnagyobb városában, Mandalayban riasztó gránátokkal és fegyverekkel akadályozták meg az orvosok tiltakozó megmozdulását, négyet közülük őrizetbe vettek.

A hírügynökségi jelentések szerint a két hónapja puccsal hatalomra került katonai kormányzat letartóztatási parancsot adott ki mintegy száz olyan ember ellen, aki az irodalom, a film- és képzőművészet, a zenei élet és az újságírás területén tevékenykedik, őket azért vonják felelősségre, mert – a hatóságok megfogalmazása szerint – “olyan információkat terjesztenek, amelyek aláássák az ország stabilitását és a jogállamot”.

Az országban eközben a társadalom különböző csoportjai továbbra is a maguk lehetőségei szerint szállnak szembe a hatlommal. Civilek csoportjai szerdán vörös festéket fröccsentettek az ország útjaira, a kormányhivatalok elé, így emlékeztetve a halálos áldozatok kiontott vérére.

A puccs óta összesen 714 ember lelte halálát a tiltakozások elleni fegyveres fellépés következtében. A tüntetők bojkottálják az ország legfontosabb eseménysorozatának számító újévi, a keddtől péntekig tartó Thindzsan-ünnepségeket.

Az utóbbi napokban fokozódtak a harcok a kacsin kisebbség gerillacsoportjai és a hadsereg között, miután március 25-én a Kacsini Függetlenségi Hadsereg (KIA) nevű lázadócsoport hatalmába kerített a kínai határ közelében egy katonai támaszpontot.

Gerillaforrások szerint a kormányerők szombatól folyamatosan hajtottak végre támadásokat a lázadók ellen, hogy megpróbálják visszaszerezni a bázist. Mintegy háromezer falusi menekült el néhány napja a délkelet-mianmari Kacsin államból a szomszédos Thaiföldre.

A hadsereg ugyancsak jelentős erőkkel támadja az ország keleti részén a karen etnikum gerillaszervezet által ellenőrzött területeket. Mivel a harcok a civil lakosságot is sújtják, több mint 24 ezer ember volt kénytelen elmenekülni a mianmari hadsereg légi és szárazföldi támadásai elől.

Mianmarban szűnni nem akaró tüntetések zajlanak azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑