Cadmus fordítás Cadmus

Mianmarban többen meghaltak, tízezreket evakuáltak a mianmari áradások miatt

2023. 08. 11.

Öt ember meghalt, csaknem 40 ezer embert kellett kimenekíteni a monszunesők kiváltotta áradások és földcsuszamlások miatt Mianmarban – közölték pénteken a helyi hatóságok.

Az országot heves esők sújtják minden év azonos időszakában, azonban az utóbbi hetekben világszerte szélsőséges időjárási események jelentkeztek, súlyosbodásuk a tudósok szerint az éghajlatváltozás számlájára írható.

Az elmúlt napokban öt ember esett az áradások áldozatául – közölte Laj Sve Zin O, a segélyezésért felelős minisztérium tisztségviselője.
Már 37 ezer embert menekítettek otthonából ideiglenes táborokba, péntekre a szám valószínűleg meghaladja a 40 ezret – tette hozzá.
Az árvizek július végén kezdődtek, és az ország kilenc államát és régióját sújtották.

Az ország középső részén fekvő Karen államban földcsuszamlás vágott el egy főutat, mely egy Thaifölddel határos városba vezet, a mianmari junta szerint az ideiglenes híd építése hónapokig is tarthat.

A természeti katasztrófa mellett Mianmarban fegyveres konfliktus zajlik a 2021 februárjában puccsal hatalomra került junta és a vele szemben álló fegyveres erők között.

A 148 ember halálát követelő, házakat romba döntő Mocha ciklon pusztító hatásainak kezelése miatt az ENSZ bírálta a juntát, mely nem engedte, hogy a nemzetközi segélyek eljussanak az érintett régióba.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑