Mianmari vezérkari főnök szerint az ENSZ-nek nincs joga beleszólni az ország ügyeibe

Az ENSZ-nek nincs joga beleszólni Mianmar ügyeibe – jelentette ki Min Aung Hlaing, az ország hadseregegének vezérkari főnöke, aki először reagált a világszervezet által a rohingja válság ügyében megfogalmazott népirtás vádjára.

Nyilatkozatát a hadsereg hivatalos lapja közölte hétfőn. Ebben Min Aung Hlaing hangoztatta, hogy egyetlen országnak, szervezetnek és csoportnak sincs joga beavatkozni a mianmari politikába.

A nyugat-mianmari Arakán államból 2017 augusztusa óta csaknem 700 ezer rohingja muzulmán menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg – saját megfogalmazása szerint – tisztogató műveletekbe kezdett, azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

Egy ENSZ-vizsgálóbizottság nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint a mianmari hadsereg „a népirtás szándékával” halomra gyilkolta a kisebbségi rohingjákat, de számos példa volt csoportos nemi erőszakra is. A testület szerint a mianmari hadsereg főparancsnokát és öt másik tábornokát bíróság elé kellene állítani népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök miatt.

Az ENSZ-misszió kedden felszólította a mianmari civil kormányt: biztosítsa, hogy a hadsereg ne szólhasson bele a politikai életbe. A világszervezet jelentéstevői beszámolójukban azt javasolták, hogy ennek érdekében vizsgálják felül a délkelet-ázsiai ország alkotmányát is.

Bár 2016-ban a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű párt került hatalomra, a hadsereg továbbra is központi szerepet tölt be a mianmari politikai rendszerben. A katonaság kezében van a kulcsfontosságú védelmi, belügyi és határvédelmi tárca. Emellett beleszólása van a parlamenti mandátumok egynegyedének elosztásába, ami lehetővé teszi, hogy megakadályozza a hatalmát megnyirbálni szándékozó alkotmánymódosító tervezetek sikerét.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑