Micotákisz a görög-török vita diplomáciai rendezését szorgalmazta

A Földközi-tenger alatti energiahordozók miatt Törökországgal kialakult vita diplomáciai rendezését szorgalmazta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénteken videoüzenet útján az ENSZ-közgyűlésében.

“Találkozzunk, beszéljünk, keressünk egy kölcsönösen elfogadható megoldást. Adjunk esélyt a diplomáciának” – hangsúlyozta a görög kormányfő.

Mint mondta, utolsó lehetőségként a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulhatnak az ügy rendezése érdekében.

Micotákisz egyben agresszióval vádolta Ankarát, amiért vitatott tengeri térségekben folytat kutatást energiahordozók után. Úgy fogalmazott, hogy derűlátó kíván maradni. Felidézte a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodást Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, ami szerinte egy jel, hogy Törökország és Görögország is “áthidalhatja a történelmi ellenségeskedéseket”.

Törökország az EU-tag Ciprussal, valamint a NATO- és EU-tag Görögországgal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget.

A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

A helyzet valamelyest enyhült, mióta Athén és Ankara is jelezte, hogy hajlandó a tárgyalásos rendezésre. Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden az ENSZ-közgyűlésben mondott beszédében hangsúlyozta, hogy “őszinte” párbeszédet kíván folytatni az ügyben.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑