2018. 11. 08.

Migránsok százait fordította vissza a tengerről a líbiai part őrség

A líbiai parti őrség 315 migránst mentett ki a Földközi-tengerből, és fordított vissza Líbiába szerdán – közölte a parti őrség szóvivője. A parti őrség két különböző akcióban mentett ki ennyi embert a tengerből, ők felfújható gumicsónakokon készültek Európába illegálisan átkelni.

Különböző szubszaharai, illetve arab országokból származnak a migránsok – 275 férfi, 32 nő és 8 gyerek volt közöttük –, őket líbiai befogadóközpontokba szállították.

Líbia nyugati tengerpartja az Európába igyekvő migránsok fő kiindulópontja. Tavaly óta azonban jelentősen csökkent az átkelések száma, és visszaesett a csempészhálózatok aktivitása a hivatalba lépett új, bevándorlásellenes olasz kormány nyomására. Az Európai Unió is támogatást nyújt a líbiai parti őrségnek, amely az idei évben több mint 7000 migránst vitt vissza Líbiába.

Déli szomszédok is besegítenek Líbiának

Líbia Moammer Kadhafi elnök 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt. Megfelelő határvédelem híján az ország déli határain át gyakorlatilag ellenőrizetlenül érkeznek Líbiába az Európába jutni vágyó illegális bevándorlók.

A nemzetközileg elismert, de csak korlátozott befolyású líbiai egységkormány régóta szorgalmazza, hogy az ország déli szomszédjai segítsenek a határ őrizetében. E célból Líbia idén júniusban megállapodást írt alá Szudánnal, Csáddal és Nigerrel.

Hirado.hu, MTI

, , , ,
Back to Top ↑