Cadmus fordítás Cadmus

Mike Pence az iráni atomalku felmondására szólította fel az USA európai szövetségeseit

2019. 02. 15.

Az iráni atomalku felmondására és az iszlám köztársasággal szemben életbe léptetett amerikai szankciók támogatására szólította fel az Egyesült Államok európai szövetségeseit Mike Pence amerikai alelnök a Közel-Keletről szóló varsói nemzetközi konferencián csütörtökön.

Pence sajnálkozott amiatt, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei eddig nem bizonyultak együttműködőnek Irán ügyében. Az amerikai alelnök úgy véli, hogy a terrorizmus legjelentősebb állami támogatójaként az iszlám köztársaság jelenti a legnagyobb veszélyt a Közel-Keleten. Pence szerint az iráni rezsim becsvágya egy új holokauszthoz vezethet a térségben.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut arra hivatkozva, hogy az ország nem tartja be kötelezettségvállalásait. Az Egyesült Államok ezt követően életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat.

Pence azzal vádolta meg az európai országokat, hogy megpróbálják kikerülni a büntető intézkedéseket. A szankciók életbe léptetését követően Nagy-Britannia, Németország és Franciaország létrehozott egy nem dolláralapú kereskedelmi csatornát (Instex), amely lehetővé teszi, hogy folytassák a kereskedelmet Iránnal. Az amerikai alelnök szerint ez rossz lépés volt, amely csak megerősíti az iszlám köztársaságot, meggyengíti az EU-t és tovább mélyíti a szakadékot Európa és az Egyesült Államok között.

„Itt az ideje, hogy európai partnereink visszalépjenek az iráni nukleáris megállapodástól, és csatlakozzanak hozzánk, hogy együtt biztosítsuk a szükséges gazdasági és diplomáciai nyomást, amellyel megadhatjuk az iráni népnek, a térségnek és a világnak a békét, a biztonságot és a szabadságot, amelyet megérdemel” – hangsúlyozta.

Pence a nyomásgyakorlás fokozását helyezte kilátásba, ha a teheráni rezsim nem változtat magatartásán.

Teherán a napokban többször bírálta, és Irán-ellenes cirkusznak nevezte a szerdán kezdődött, amerikai-lengyel szervezésű konferenciát. A tanácskozás napirendjén a szíriai, a jemeni és a palesztin-izraeli konfliktus, a terrorizmus, illetve a térségbeli rakétaprogramok szerepelnek.

A konferencián a világ több mint 60 országa vesz részt, köztük Izrael és több arab állam. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑